85 г. от строежа на читалището в Чепеларе

MyRodopi 1.3k 
На 2 юли 1939 година започва строежът на днешната сграда на читалището в Чепеларе.
Ето историята, разказана от днешните стопани на културната институция:
Малко интересна история за строежа на втората читалищна сграда! На една от снимкит се вижда първата и новостроящата се вече сграда и новопострената втора читалищна сграда.
Втората читалищна сграда е построена само за една година от 1939 до 1940г., а първата е строена цели 15 години от 1897 до 1912г. поради бедността, недоимъка и отдалечеността на този планински край в който се намира Чепеларе! Преди да се вземе решение за започването на строежа на сегашната читалищна сграда започва набирането на средства. В набирането на парични средства и материали се включват граждани, горовладелски кооперации както и общината. След натрупването на солиден паричен капитал започва и строежа.
Преди да започне строежа обаче възникал спор, който строителния комитет трябвал да реши бързо, а той бил: „Кой от трите предложени проекта за строеж на сграда да бъде избран“?. Изборът бил труден, защото мястото не отговаряло, за да се построи голяма и функционална срада. Обсъждал се и въпроса да се поиска от общинската управа, читалищната сграда да бъде построена на мястото на днешната градска градина, но тази идея така и не се осъществява. Така избрали проекта на арх. Борис Марков, като най-функционален и отговарящ на читалищните нужди.
Така на 2.07 1939г. пред цялото население положили основният камък, в който взидали акта за започналия строеж, календар датиран по християнско и Мохамеданско леточисление, както и монети.Отецът и Имамът отслужили молебен. Никъде е записано къде, точно е поставен основния камък с взиданите документи.
В читалищната летопис е записано през годините, че когато сградата била постоена тя била тясна, мрачна, влажна и с лоша акустика, а от двете и страни били разположени частни стопански сгради, като от едната през 1950г. избухва пожар, който нанася чувствителни материални щети на читалището.
Всичко това родило идеята за строежа на нов културен дом (по Съветски образец каквито съществуват и до днес,а и било предвидено място за такъв), но и реализацията на тази идея останала само като такава. Благодарение на извършените преустройства, ремонти, загрижеността и активната работа на ръководствата на читалището през годините, сега сградата е с една от най-добрите акустики, с което малко читалищни сгради могат да се похвалят.
И за двете читалищни сгради се е изисквал усърден и неимоверен труд! Камъните трябвало да бъдат добити и доставени, предоставения дървен материал отсечен, докаран и избичен от строителите или доброволците за греди и дъски, както и варта.
По онова време сумата изразходвана за строежа на сегашната читалищна сграда, надхвърлила 1 300 000 лева, с които средства читалищното ръководство тогава успява да откупи и по- равни части от имотите разположени до читалищната сграда.
Етикети:
Сподели
КОМЕНТИРАЙ

Последни

„Родопи“ се побратими с Барчелона Поцо ди Гото

Заместник-кметът на община „Родопи“ Емилия Иванова подписа споразумение за сътрудничество с кмета на италианската община Барчелона Поцо ди Гото адв.…

Снежнобял елен в Белица

Рядко срещан снежнобял елен-лопатар беше заснет край Белица от инж. Цветомир Цолов. Снимки и видео на албиноса е направил фотографът,…

Ретро влак по теснолинейката и през август

След успешно стартиралите съботно-неделни атракционни влакове по теснолинейката през юли, композицията с ретро вагоните ще се движи в Пиринския край…

Илинденски събор в Руен

Традиционният Илинденски събор в село Руен бе открит от кмета на селото Здравко Куманов в присъствието на кмета на община…

Вижте как събират пари за вода на Върховръх

Вилна зона Върховръх - който не плати, остава без вода

- РЕКЛАМА -