Безплатни тестове за рак на дебелото черво

MyRodopi 557 
Безплатни изследвания за рак на дебелото черво се правят до края на юни в лаборатория „Нолекс“ в Чепеларе /Поликлиниката/.
Всички жени и мъже на възраст 50 – 74 години (както и хора на друга възраст с фамилна обремененост), имат възможност да направят безплатен тест за окултни (скрити) кръвоизливи в изпражненията.
Пробата се взима в домашни условия и се предоставя за изследване в същия ден В ЛАБОРАТОРИЯ „НОЛЕКС“ (ПОЛИКЛИНИКАТА).
Изследванията се провеждат в рамките на Националната скринингова кампания „Заедно срещу рака на дебелото черво“, организирана от Фондация „Лъчезар Цоцорков“.
Безплатни контейнери за пробата можете да намерите в лабораторията или при личния лекар. Препоръчително е за три дни преди даването на пробата да спазваме „бяла диета“ – да консумираме продукти като бял хляб, ориз, картофи, мляко и млечни изделия.
За повече информация попитайте Вашия личен лекар.
Тестът се използва за ранно откриване на изменения при здрави хора без оплаквания, преди тези изменения да са се превърнали в злокачествено образувание.
Установяването на скрита кръв в изпражненията е един от симптомите за наличието на проблем, но не е достатъчно за поставянето на диагноза.
По преценка на лекар се назначават допълнителни изследвания като колоноскопия и скенер. Възможно най-ранното откриване на рака на дебелото черво е изключително важно за успешното му лечение.
Още информация за кампанията – на сайта testvai.bg и безплатен национален номер 0800 202 80.
РЗИ – Смолян.
Етикети:
Сподели
КОМЕНТИРАЙ

Последни

Случва се…

Интересно влиза ли в застраховката, застрахователно събитие с щета в резултат от  среща със слон?!?

Из записки от българската Промяна…

Кирил Петков: Значи отиваш при Корнелия и и казваш, че колите, пътищата са твои, тя там… Ние знаем. Асен Василев:…

Маратон на четенето за 24 май в община „Родопи“

С масови, цветни и пъстри шествия, концерти , инициатива под надслов „Вземи книга, остави книга“ и поднасяне на цветя община…

Само 2% от учителите дават свобода на избор

Едва 2% от българските учители уверено дават избори на учениците си в класната стая и възможност да управляват собственото си…

Джипът на НСО с К. Петков се е движил със 160 км/ч при катастрофата

"Загиналият шофьор при тежката катастрофа с кола на НСО на входа на Аксаково не е имал добра видимост заради пътни…

- РЕКЛАМА -