Голям туристически проект в Чепеларе

MyRodopi 2k 
На 29.05. 2024 г. от 11:00 часа в заседателната зала на Община Чепеларе ще се проведе информационна конференция по проект «Мост на културното наследство на МИГ Преспа – общини Баните, Лъки и Чепеларе и МИГ Ардино- Джебел».
📌Предвидените дейности по проект «Мост на културното наследство на МИГ Преспа – общини Баните, Лъки и Чепеларе и МИГ Ардино – Джебел са:
✅ Създаване на иновативен културно-туристически продукт – пътеводител, като част от „Мост на културното наследство на МИГ Преспа и МИГ Ардино- Джебел“.
➡️Пътеводителят на културното наследство, представляващ разнообразна мозайка от културно и творческо изразяване, наследство от предходните поколения на региона за идните поколения ще бъде във видео и печатен формат. За целта ще бъдат закупени видео стени, на които ще се представи. В него ще бъдат включени снимки на исторически, културни, географски, религиозни и други забележителности.
✅ Провеждане на 5 фестивала във всяко населено място – Ардино, Джебел, Баните, Лъки и Чепеларе, насочени към традициите в миналото, настоящето и бъдещето, на които ще бъде представен и популяризиран иновативния културно-туристически продукт – пътеводител.
➡️Фестивалите са изключително разнообразна и динамично развиваща се форма на туризъм. Те представляват най-достъпната възможност гостите да се докоснат до богатото минало, обичаите и настоящето на местната общност. ➡️Предвижда се те да се провеждат с участието на всички жители от съответните общини и гости от други населени места. Ще бъдат поканени туристически агенции, местната власт, читалища, музеи, туристически дружества и представители на туристическия бранш – хотели, къщи за гости, хижи, ресторантьори и др. За участие ще бъдат поканени местни фолклорни и самодейни певчески и танцови ансамбли.
➡️Предвидена е анимация за децата, като за целта ще бъдат включени аниматори, които ще подготвят специални забавления. Сцената ще бъде отворена за всеки, който иска да се изяви, без възрастови ограничения.
➡️По проекта ще бъдат закупени шатри, маси и столове, които ще бъдат използвани при представянето и дегустацията на традиционни местни ястия.
✅ И не на последно място, по проекта ще бъдат организирани семинари/обучения с представители на местната администрация и заинтересовани страни за управление и представяне на местното културно-туристическо наследство и придобиване на умения за привличане на нови публики (туристи).
➡️Обучението засяга въпроси от обществена, икономическа и културна и гледна точка и може да се използва едновременно в рамките на предвидената програма. Вземайки в предвид същността на материала, той ще се опита в максимална степен да отговори на специфичните образователни нужди за привличане на туристи в региона. Практикуващите ще могат да го прилагат като го адаптират към техните реалности, могат да използват части от материала, да го обогатят, да променят някои теми, добавят или опростят работните програми. В крайна сметка, това ще допринесе за разработване на по-информирани, дисциплинирани и активни практикуващи.
📍 Стойността на проекта е 147 677.80 лв. с период на изпълнение 12 месеца – от 30.11.2023 г. до 30.11.2024 г.
👉Точните дати на фестивалите и обученията, които предстоят ще бъдат съобщени на информационната конференция на 29.05.2024 г. от 11:00 часа в заседателната зала на Община Чепеларе.
📍 Всички заинтересовани лица и медии са добре дошли, достъпът е свободен!
Етикети:
Сподели
КОМЕНТИРАЙ

Последни

Затварят пътя Брестовица – Златитрап

Отсечката ще остане затворена за движение само днес, заради авариен ремонт. Ремонтните дейности ще бъдат извършени от Агенция "Пътна инфраструктура".…

Пловдивски полицай дърпа 3 локомотива в Златитрап

Най-силният българин - пловдивският полицай Мариян Димитров, ще се опита да постави нов рекорд като издърпа три закачени един за…

Милошев на среща с екскурзоводите

Министърът на туризма Евтим Милошев проведе официална среща със сдруженията на екскурзоводите, във връзка със съществуващата регулаторна рамка, която определя…

Ароматен домашен студен чай с праскови

Необходими продукти: 200 г захар 5 зрели праскови, 4 нарязани на парчета, а последната - на резени за сервиране 4…

Спортен празник в Куклен на новото игрище

Със спортен празник и футбол на малки врати в Куклен откриват модерно спортно игрище днес от 17:30 ч. С демонстрация…

- РЕКЛАМА -