Изложба-конкурс по Диви разкази на Хайтов

MyRodopi 850 
На 12 юни 2024 г. във фоайето на НЧ “Родопска искра1880“ – Чепеларе бе открита изложба с конкурсни илюстрации по „Диви разкази“ на Николай Хайтов.
Изложбата е дело на Фондация „Памет“ по повод 105 годишнината от рождението на писателя Николай Хайтов, под патронажа на Министерство на културата на Република България, с подкрепата на Южно централно държавно предприятие – Смолян. Ще може да бъде разгледана в Чепеларе до 19 юни 2024 г.
Уникалните илюстрации разкриват съвременния прочит на незабравимите разкази от възпитаници на Националното училище за изящни изкуства „Илия Петров“ – София и Националната художествена академия. Ученици от Професионалната гимназия по горско стопанство и дървообработване „Акад. Николай Хайтов“ – Варна са изработили дърворезби по разказите, които за съжаление не са експонирани в настоящата изложба.
Синът на акад. Хайтов – арх. Здравец Хайтов – председател на Фондация „Памет“ откри и представи изложбата, под звуците на Хайтовия глас, записан да чете своите разкази. На откриването присъстваха кметът на община Чепеларе Боран Хаджиев, представители на просветни и образователни институции, Георги Връбчев – автор на книгата „На майка България“, медии, жители и гости на града.
„Родопите са в центъра на изложбата и затова тя тръгва от тази планина, с което ние продължаваме съвместно мисията, която Хайтов имаше. Идеята е изложбата да е пътуваща, за да може повече хора да се докоснат до Хайтов“, каза Здравец Хайтов.
След Чепеларе тя ще бъде представена в Куклен, Асеновград, родното село Яврово, Велинград, Девин, Рудозем, Златоград, Варна и Бургас. От 3 до 13 септември ще бъде експонирана в Министерството на културата.
Кулминацията на честванията на годишнината ще е в пловдивския театър на 15 септември – рождената дата на българския писател. Там ще бъде експонирана изложбата от плакати на филми по сценарии на Хайтов и представени постановките „Когато светът беше шарен“ по разказа „Когато светът си събуваше потурите“ и „Черното пиле“.
Етикети:
Сподели
КОМЕНТИРАЙ

Последни

„Родопи“ се побратими с Барчелона Поцо ди Гото

Заместник-кметът на община „Родопи“ Емилия Иванова подписа споразумение за сътрудничество с кмета на италианската община Барчелона Поцо ди Гото адв.…

Снежнобял елен в Белица

Рядко срещан снежнобял елен-лопатар беше заснет край Белица от инж. Цветомир Цолов. Снимки и видео на албиноса е направил фотографът,…

Ретро влак по теснолинейката и през август

След успешно стартиралите съботно-неделни атракционни влакове по теснолинейката през юли, композицията с ретро вагоните ще се движи в Пиринския край…

Илинденски събор в Руен

Традиционният Илинденски събор в село Руен бе открит от кмета на селото Здравко Куманов в присъствието на кмета на община…

Вижте как събират пари за вода на Върховръх

Вилна зона Върховръх - който не плати, остава без вода

- РЕКЛАМА -