Невероятен Тодоровден в Чепеларе

MyRodopi 1.6k 
Богата програма посрещна жителите и гостите на Чепеларе на три локации за Тодоровден
За първи път в Чепеларе в такъв мащаб и с толкова много настроение, весели игри, състезания, възможност за езда и кръшни хора се отбеляза Тодоров ден.
Програмата започна с вълнуващо шествие по главната улица на града, начело с иконата на Св. Теодор Тирон и трибагреници, носени от деца в родопски носии. То бе предвождано от гайдарски състав с ръководител Петър Янев към ЦПЛР ОДК – гр. Чепеларе, Фолклорен Ансамбъл „Орфей“ с ръководител Илия Учиков и самодейци от село Орехово, общ. Чепеларе.
След гайдарите, които докосват сърцата с изпълненията си, като ходеща изложба преминаха множество коне. Шествието завърши пред НЧ „Родопска искра 1880“, където енорийския свещеник отец Димитър изчете молитви за здраве и благополучие, благослови присъстващите на празника и захрани първия кон в шествието.
Неповторимата майсторка на родопските лакардии Веселина Бабаджанкова бе водещ на богатата празничната програма за Тодоров ден в Чепеларе, която се проведе на три близки локации. Нейното участие, направи слънчевия Конски Великден още по-усмихнат.
На площад „Олимпийски“ продължиха да ни радват гайдарите и самодейците от община Чепеларе. Конна база „Аспарух“ проведоха забавни игри, от които деца и възрастни спечелиха награди за безплатни уроци по езда.
Народното веселие на площада продължи с неуморните изпълнители от Виевската фолк група и кръшни хора до късния следобед.
На площада и около него имаше скара, захарни памуци, понички, продаваха се тениски с бродирани шевици, разхождаха се хора с екзотични животни, а присъстващите се радваха на възможността да избират между три близки локации с различни мероприятия.
На ул. „Йордан Данчев“, намираща се зад НЧ „Родопска искра 1880“ бе определено мястото за близка среща с коне за езда от Конна база „Аспарух“. С много внимание от тяхна страна децата се радваха да се качат на конете, да се разходят с тях, да ги погалят или само да се снимат с тях.
До старата Автогара (ул. „Чая“) се проведоха зрелищни състезания по надтегляне с тежковозни породи коне до 500 кг, 600 кг и 700 кг. Освен местни коневъди в състезанията участваха и гости от с. Костандово и гр. Смолян.
Там бе раздаден постен и месен курбан за здраве и спасение от инциденти в горите, осигурен от хората, занимаващи се с дърводобив на територията на община Чепеларе и граждани, дарили средства в кутии, оставени по магазините в града. Остатъкът от средствата бе добавен към паричния фонд за наградите на победителите в трите места от трите категории на килограми коне, осигурен от Община Чепеларе.
Поради големия интерес към състезанията и множеството допълнителни участници в тях официалното награждаване на площад „Олимпийски“ започна в 15:00 часа с награждаване на „най-малък участник в народна носия“ и „най-красив кон“, които спечелиха съответно Георги Михаилов Георгиев на 1 г. и З м. и конят Тайсан на Кристина Калинова.
Кметът на община Чепеларе Боран Хаджиев и зам. –кметът Стоян Кузмов поздравиха и наградиха победителите в състезанията за тежковозни породи коне по категории килограми, които са както следва:
Категория до 500 кг:
1. Боян Митев с кон Чильо
2. Ахил Чавдаров с кон Арап
3. Алекс Баргански с кон Виктор
Категория до 600 кг:
1. Кристина Калинова с кон Тайсан
2. Михаил Георгиев с кон Любо
3. Георги Росенов с кон Силвър
Категория до 700 кг:
1. Георги Ковачев с кон Зоро
2. Ради Делиев от гр. Смолян с кон Мечо
3. Александър Калинов с кон Шарко
За стопаните на най- силните тежковозни коне по категориите от състезанията, освен паричния фонд и специалните грамоти от Община Чепеларе имаше и много подаръци от спонсори.
Община Чепеларе като основен организатор на празника изказва искрена благодарност към съорганизаторите си в лицето на Конна база Аспарух/ Horse riding Asparuh и местните коневъди.
Благодарности и към отец Димитър и всичи спонсори, които зарадваха първенците със специално изработени дървени купи от „Веселино гифтс“, гравирани дъски за мезе от „Дюкянчето на Криси“, фуражи „Геби“, „Марпет макс“ и торти от „Мери кейкс“.
Вълнуващ и незабравим беше Тодоров ден в Чепеларе тази 2024-та година. Насладихме се на разнообразна програма, пълна с емоции.
Ръководството на Община Чепеларе благодари на всички, които станаха част от празника и го направиха още по-красив, облечени в народни носии или облекло с български фолклорни елементи, като се надява за в бъдеще тази традиция да бъде надграждана, а Тодоров ден все по-емоционален и запомнящ се!
Етикети:
Сподели
КОМЕНТИРАЙ

Последни

Бодрум – лятна дестинация на безграничен лукс

Бодрум е един от най-посещаваните и луксозни курорти в Егейска Турция. Всяка година първокласните хотели в града приветстват над един…

Певицата Хелене Фишер е родена в Сибир

Хелене Фишер изглежда толкова красива и привлекателна с очарователния си стил и очи. Германската певица Фишер е родена на 5…

Касандра Питърсън отваря кутията…

… на Пандора с ролята си на хорор хостесата в Elvira, Mistress of the Dark – телевизионна серия, въртяща се от началото…

Карла Гуджино е с един бъбрек от дете

Карла Гуджино е родена на 29 август 1971 г. в Сарасота, Флоридa, и претърпява операция на бъбрек още четиригодишна. Премества…

Продава панорамен имот 2800м2 на метри от къщи в с. Извор

код 62231. Панорамен поземлен имот 2800м2, с лице 25м. на шосето за селото, в самото начало на селото, вдясно, с…