Нова екопътека ще има в Чепеларе

MyRodopi 1.6k 
В залата на Община Чепеларе екипът на Областен информационен център (ОИЦ) – Смолян проведе поредните обществени обсъждания на Концепции за интегрирани териториални инвестиции (КИТИ).
На публичното представяне присъстваха представители на Община Чепеларе, на други публични организации, образователни институции, бизнес, граждани и НПО. Представени бяха двете от концепциите, които предвиждат дейности на територията на Община Чепеларе.
„Южен централен район се справя много добре в сравнение с други райони в България. За нашата Смолянска област е похвално това, с което общините и партньорите по интегрираните концепции са успели да се справят като са се обединили.“ – подчертаха представителите на Областен информационен център (ОИЦ) – Смолян.
След обществените обсъждания предстои КИТИ да бъдат приоретизирани чрез точкуване и гласуване от Регионален съвет за развитие (РСР) на ЮЦР.
„Надяваме се да Концепциите да бъдат добре оценени по разработените критерии за оценка спрямо стратегията за развитие на района и подредени в челната част, там където близостта до финансирането е по-голяма.“ – споделиха от ОИЦ Смолян.
Първата Концепция, която бе представена бе „Развитие на област Смолян чрез инвестиции в устойчив туризъм, създаване на нови атракции и опазване на културно-историческото наследство на териториите на общините Смолян, Чепеларе, Баните и Златоград и подобряване на транспортната свързаност“: https://www.eufunds.bg/bg/node/14904
Концепцията обединява 9 партньора, които ще работят заедно за насърчаване развитието на устойчив туризъм в Област Смолян чрез създаването на нови туристически атракции на териториите на общините Смолян, Чепеларе, Баните и Златоград.
Конкретно за Община Чепеларе проектното предложение изграждане на екопътека на територията на община Чепеларе и община Смолян; създаване на зона за лятна еко занималня с атракционен парк в м. Мечи чал; изграждане на 2 бр. зарядни станции за планински електрически велосипеди и закупени 20 бр. планински електрически велосипеди и др.
В програма „Образование“, по която партньори са още Професионална гимназия по селско, горско стопанство и туризъм „Н. Й. Вапцаров“- гр. Чепеларе и „Пампорово“ АД се предлага реализиране на стажове на учениците от професионалната гимназия в Чепеларе със специалност „Махатроника“ във връзка с поддържане на съоръженията по спортно техническата инфраструра (лифтове и др.), стопанисвана от „Пампорово“ АД.
В концепцията са обединени разнообразни по вид интервенции, които се допълват, за да създадат условия за предоставяне на качествен многообразен туристически продукт за посетителите на региона чрез опазване и оползотворяване на местните природни и културно-исторически ресурси.
Предвидени са дейности по устойчиво използване на природните ресурси: създаване на еко-пътеки и атракции за деца в курорта Пампорово; укрепване на част от свлачището в района на Смолянските езера, където е планирано и изграждане на вело-трасе; маркиране и облагородяване на туристически маршрути.
Включени са и дейности по опазване на културно-историческото наследство: обновяване на РИМ-Смолян и създаване на дигитален център; реновиране на паметника Родопската Шипка; реставриране и обновяване експозицията на Згуровски конак в с. Широка лъка. С изпълнението на концепцията ще се създадат условия за съчетаване на културния туризъм с балнеотуризъм. Общият размер на заявените средства по настоящата Концепция е 50 691 883 лв.
Втората Концепция, която бе представена днес в залата на Общинска администрация – Чепеларе бе КИТИ BG16FFPR003-2.001-0072.
Община Чепеларе като партньор в нея се стреми да продължи благоустрояването на градския парк в Чепеларе да с изграждане изкуствена пещера, стена за катерене; стрийт фитнес и др.
Резюмета и кратки презентации на концепциите можете да намерите на следните линкове:
– За BG16FFPR003-2.001-0156 „Развитие на област Смолян чрез инвестиции в устойчив туризъм, създаване на нови атракции и опазване на културно-историческото наследство на териториите на общините Смолян, Чепеларе, Баните и Златоград и подобряване на транспортната свързаност“: https://www.eufunds.bg/bg/node/14904
– За BG16FFPR003-2.001-072 „Развитие и целогодишно предлагане на устойчиви туристически продукти в Средните Родопи“: https://www.eufunds.bg/bg/node/14900
„До края на тази година се надяваме да бъдат подписани договорите и да започнат дейностите“- разясниха представителите на Областен информационен център Смолян. От своя страна представителите на Общинска администрация Чепеларе и партньорите по настоящите КИТИ се ангажираха проектните предложения да бъдат детайлно подготвени, за да може в момента, в който процедурата се отвори за кандидатстване да бъдат предадени. „Идеята е да се обединяваме и да се развиваме заедно“ – заявиха в заключение от ОИЦ Смолян.
„Целта е да наситим региона с нови и надградени концептуално туристически атракции“.
АПЕЛИРАМЕ ГРАЖДАНИТЕ ДА ВЗЕМАТ АКТИВНО УЧАСТИЕ В ПОПЪЛВАНЕТО НА КРАТКИТЕ АНКЕТИ, ЧРЕЗ ПРИЛОЖЕНИТЕ ЛИНКОВЕ (ВРЪЗКИ)!
За да подкрепите Концепциите, в които участва Община Чепеларе, можете да попълните кратки анкети (по 4 въпроса), които са достъпни на следните линкове:
• за КИТИ BG16FFPR003-2.001-156
https://docs.google.com/…/1FAIpQLSfgdaE4W…/viewform
• за КИТИ BG16FFPR003-2.001-0072
https://docs.google.com/…/1FAIpQLSfqOgIpu22t64vPZ…/viewform
Всеки, който има препоръки или възражения към Концепциите, може да ги изпрати на електронната поща на ОИЦ – Смолян (Звено за публични консултации към РСР на ЮЦР) до 22 март 2024 г.: oicsmolyan@gmail.com или да се свърже със звеното на телефон: 0301 888 05; 0879 999 827.
Етикети:
Сподели
КОМЕНТИРАЙ

Последни

Доли Партън мечтае за Рожен

Доли Партън (1946) – най-голямата певица в историята на кънтрито, със 7 Грами, 10 награди на Асоциацията на американското кънтри,…

Соколите от Марково клъвнаха Асеновец

Сокол (Марково) клъвна гостуващия тим на Асеновец 3:2 в голово зрелище. Мачът бе от 31-ия кръг на Югоизточна трета лига,…

Наградиха 4 от „Аякс“ в Куклен

Кметът на община Куклен връчи грамоти на ученици от СУ “Отец Паисий” за високи спортни постижения през март 2024г. Четирима…

ВиК в Куклен: Не поливайте с питейна вода

„ВОДОСНАБДЯВАНЕ И КАНАЛИЗАЦИЯ“ ЕООД – Пловдив, предупреждава жителите на община Куклен, че във връзка с настъпване на летния сезон, очертаващото…

Загубена дебитна карта с пин в Кричим

Гергана Тодорова съобщава, че е намерена загубена дебитна карта в аптека Марешки в Кричим. Картата е на името на Надка…

- РЕКЛАМА -