Откриха паметник на отец Аролски в Павелско

MyRodopi 2.4k 
На 15 юни 2024 г. официално бе открит бюст-паметник на отец Атанас Аролски в село Хвойна с гайдарски сюити в изпълнение на 101 каба гайди.
Преди това бе отслужена Литургия в църквата „Св. Илия“ в с. Хвойна от отец Апостол Аролски.
Отец Атанас Аролски бе не само духовен водач, но и обединител на всички човешки добродетели, оставил скорошна, но трайна следа в сърцата на всички, докоснали се до него.
Роден е през 1919г. в село Павелско и 70 години служи на Господ и на вярващите в Родопите. Над 50 години е служил в Златоград, а последните си години е свещеник в селата Хвойна, Орехово и Малево. Земният му път завършва през 2015 г. на 95 годишна възраст.
Погребан е в двора на църквата „Св. Пророк Илия“ в с. Хвойна.
Издигането на този паметник е по инициатива на жителите в селата, за които е отговарял като свещеник. Автор на бронзовия бюст е скулпторът Борис Сариков. Той, заедно с местният пощальон – Милка Кърнева, събират даренията, за да може да се изгради паметникът.
Официалната церемония откри Елена Сивакова – кмет на Кметство с. Хвойна, след което предостави думата на инициаторите за изграждането на бюст-паметника, официалните лица и гости.
Скулптурът Борис Сариков подчерта, че „за успеха на една нация е много важна духовността и ние не трябва да забравяме колко е важно да я поддържаме жива“.
Кметът на община Чепеларе Боран Хаджиев поднесе своята дълбока благодарност към всички, които са допринесли за реализирането на паметника, „защото той не е просто символ на признателност, но и израз на решимост да съхраним и предадем на бъдещите поколения ценностите, които отец Атанас Аролски ни е завещал. Този бюст паметник ще бъде място на вдъхновение и размисъл за всеки, който търси духовен подем и сили за добри дела“ , допълни в словото си Хаджиев.
Внучката на отец Атанас Стефана Аролска благодари на скулптура Борис Сариков, и сподели мнението му, че този паметник е по-скоро за нас, отколкото за дядо и. За дядо си потвърди, че се е опитвал да накара всички хора да разберат, че не са само тяло, а има и нещо друго, за което трябва да се грижат. „Дано да успеем да бъдем преди всичко хора, а след това, каквото и да е!“, бе пожеланието на Стефана Аролска към присъстващите.
Думата бе предоставена на Милка Кърнева, която емоционално разказа за добротелите на отец Аролски като човек и свещеник, изпълняващ служебните си дългове с душа и сърце.
На церемонията присъства Антон Хекимян, който също се е докоснал до светлата личност на отеца, работейки по репортаж за него и възторжено сподели за трайната следа, която е оставил у него, цитирайки думите на отец Атанас Аролски при срещата им. За него Хекимян сподели още, че е говорил с думите на дедите ни, които са искали да се чува и помни българското слово и да се почита Христовата вяра.
„Всяка една от думите му минаваше като светкавица през съзнанието ми и оставаше там“.
Венци и цветя пред паметника на отец Аролски поднесоха кметът на община Чепеларе Боран Хаджиев, Председателят и зам.-председателят на Общински съвет Чепеларе Екатерина Петрова и Петя Касабова, кметът на Кметство с. Хвойна, жители и гости на село Хвойна.
Признателността на родопчани към добротелите на отец Атанас Аролски събра множество жители и гости на с. Хвойна за откриването на паметника му днес, сред тях бе и Тодор Батков – син, чието семейство е доказало, че милее за вярата в региона с помощта си към не един родопски храм.
Бюст-паметникът на отец Аролски остана да ни гледа с ключ на врата си от стръмната уличка в с. Хвойна, затрупан от цветя, за да ни напомня, че доброто е непреходно.
Етикети:
Сподели
КОМЕНТИРАЙ

Последни

Продава панорамни парцели 6-800м2 под Белащица

кодг 61645. Парцели УПИ от 600-800м2, в микрорайон за 20 жилищни имота между Белащица и Марково. Парцелите ще са за…

Вилните зони на Храбрино – на сухо

Във вилните зони на Храбрино ту има, ту няма вода, лошото е, че няма никаква яснота кога и за колко…

Волейболистките ни до 18 – еврошампион!

Националният отбор на България по волейбол за девойки до 18 години стана европейски шампион. Във финала на шампионата в Румъния…

4 общини събраха над 19 хил. лв. за мъж от Лъки

Над 19 хиляди лева събраха хора от четири родопски общини - Лъки, Чепеларе, Мадан и Златоград за лечението на Кадир…

Два дни младежки фест в Чепеларе

Заповядайте на "ТУКА Е ТАКА ФЕСТ" на 3 и 4 август в Градския парк на Чепеларе. Младежкият двудневен фест ви…

- РЕКЛАМА -