Павелско празнува на Спасовден

MyRodopi 1.3k 
Павелско ще отбележи 190 години от построяването на храм ,,Св. Възнесение Господне“ и празник на селото навръх Спасовден.
На 13 юни (четвъртък) – Спасовден е съборът на селото, който ежегодно събира стотици гости от цялата страна. На този празничен ден – Възнесение Господне – Спасовден, ще се отбележат и 190 години от построяването на храма в с. Павелско – един от най-старите храмове в Родопа планина.
Отбелязването на Възнесение Господне ще започне в 8:00 часа на 13 юни с поднасяне на венец на Марко Иванов – местен чорбаджия, един от инициаторите за построяване на църквата за 40 дни през 1834 година. След това ще бъде отслужена архиерейска литургия и раздаден курбан за здраве.
На следващия ден (14 юни) жителите на селото ще посетят лобното място на Марко Иванов и Златил Кайбитски в местността „Гроба“. Ще има спортен полуден и турнир по табла в кметството.
На 15 юни (събота) от 15:00 часа е предвидена творческа среща с писателя Васил Венински по случай неговата 70-годишнина и издаването на новата му книга „Божие дърво“.
Празникът ще продължи от 17:00 часа с народно веселие с оркестър „Топлика“, певческа група към Народно читалище „Алеко Константинов 1880“ – село Павелско, джаз балет „Косара“, школа по поп и джаз пеене при Народно читалище „Св. преп. Паисий Хилендарски 1997“ – Асеновград, театрален състав към Народно читалище „Екзарх Стефан 1872“ – Широка лъка, танцов състав „Мераклии“ – село Павелско.
Етикети:
Сподели
КОМЕНТИРАЙ

Последни

„Родопи“ се побратими с Барчелона Поцо ди Гото

Заместник-кметът на община „Родопи“ Емилия Иванова подписа споразумение за сътрудничество с кмета на италианската община Барчелона Поцо ди Гото адв.…

Снежнобял елен в Белица

Рядко срещан снежнобял елен-лопатар беше заснет край Белица от инж. Цветомир Цолов. Снимки и видео на албиноса е направил фотографът,…

Ретро влак по теснолинейката и през август

След успешно стартиралите съботно-неделни атракционни влакове по теснолинейката през юли, композицията с ретро вагоните ще се движи в Пиринския край…

Илинденски събор в Руен

Традиционният Илинденски събор в село Руен бе открит от кмета на селото Здравко Куманов в присъствието на кмета на община…

Вижте как събират пари за вода на Върховръх

Вилна зона Върховръх - който не плати, остава без вода

- РЕКЛАМА -