Тимът на Чепеларе готов за Shell Eco-marathon

MyRodopi 1.5k 
Отборът на ПГ СГСТ „Никола Вапцаров“ гр. Чепеларе е единственото училище в България, което участва в състезанието Shell Eco-marathon тази година в Нагаро, Франция.
Другите два отбора, които участват са на двата технически института от София и Русе – заяви ръководителят на отбора инж. Тодор Лазаров на състоялата се среща с ръководството на Община Чепеларе.
Кметът на община Чепеларе Боран Хаджиев получи благодарствено писмо, чрез което отборът на ПГ СГСТ „Никола Вапцаров“ изказват най-искрена благодарност за подкрепата и съдействито на Община Чепеларе относно участието им в Shell Eco-marathon.
„Вашата ангажираност и отзивчивост ни помогнаха да преодолеем редица трудности. Благодарение на Вашата финансова помощ успяхме да закупим необходимите материали и инструменти за усъвършенстване на нашия автомобил, както и да покрием разходите за транспорт и настаняване.“ – пише още в писмото.
„Последните няколко години ние сме в челната шестица на Европа. Влизаме вече в чистата градска мобилност, т.е до 2-3 години ще имаме и такъв прототип в градската мобилност. Амбициите ни в тази област също са много големи, т. е. да влезнем максимално бързо между първите 3-4 отбора. За това, което другите постигат с големи катедри на технически висши учебни училища с хиляди студенти, ние малко училище от малък град показахме, че сме равностойни и то на Европейско ниво. Ако погледнем даже и другите континенти, нашият резултат е второ място в Америка, трето място в Азия, спокойно можем да кажем, че сме и на Световно ниво, затова радваме се, че ни подкрепяте и ще се радваме и в следващите години да заставате зад нашето училище – сподели ръководителят на отбора инж. Тодор Лазаров.
Кметът на община Чепеларе Боран Хаджиев благодари на отбора, поздрави ги и подчерта, че всички се гордеем много с постиженията им в технологиите на бъдещето, което отговаря на амбициите ни Чепеларе да бъде зеленото сърце на България.
В наше лице можете да виждате партньори, които и занапред ще Ви помагаме, защото го заслужавате. Ние знаем, че всяка сума, която инвестираме в децата и отбора има цел и Вие го доказвате с постиженията си на челните места в Света. С дълбоко уважение Ви благодаря, че прославяте Чепеларе и успявате с труд и желание да постигнете това, което другите отбори постигат с големи бюджети и в оснавата на всичко това стои ръководителят“ – допълни още Хаджиев.
Предстоящите стартове на отбора от ПГ СГСТ „Никола Вапцаров“ гр. Чепеларе в престижното международно състезание за енергийна ефективност Shell Eco-marathon тази година ще са на 23 и 24 май в Нагаро, Франция.
Предвид празника на гр. Чепеларе на 24 май, инж. Тодор Лазаров сподели, че ще се радват да покажат, че са още по-добри, какъвто е и девиза на отбора. Той сподели също, че шест месеца са се подготвяли за тези шест дни във Франция и отправи молба за осигуряване на терен с асфалтова настилка, където да тестват в реални условия подобрения електромобил „BLUЕ-EV”.
«Този електромобил, който сме направили тази година не е като миналогодишния. Имаме подобрения по цялата механична част – задни и предни хидравлични спирачки, нови контролери, нова телеметрия, редукция на теглото и трябва да бъде тестван. Ние като български отбор постигаме такива резултати, защото шест месеца подготвяме електромобила и след това валидираме резултатите на реални писти, това ни дава сигурност. Затова миналата година излезнахме първи на техничесаката инспекция, което ни дава възможност като време след това два дена да правим тестове на пистата» – подчерта инж. Лазаров.
На 29 март 2024 г. /петък/ от 13.00 до 14.00 часа ще бъде затворена отсечката от моста при фабриката за ски „Amer Sports Bulgaria” до старата Автогара на ул. „Чая“ в гр. Чепеларе, където ще бъдат извършени тестовете на електромобила.
Ръководството на община Чепеларе се ангажира да изчисти улицата за теста и да подсигури знамена и тениски за участието на отбора в най-престижното международно състезание за енергийна ефективност.
Сред присъстващите в залата на Община Чепеларе ученици имаше и по-малък на възраст ученик, който също е част от отбора с важната задача да помага при достигането на труднодостъпни места на електромобила.
В края на срещата с инж. Тодор Лазаров сподели още, че по тяхна инициатива, заявена пред Shell Bulgaria ще имат медийно събитие на 7 май 2024 г. на писта Калояново, където ще бъдат представени българските отбори.
„Ние искаме да се състезаваме!“, бяха думите на ръководителя на отбора за финал.
Ръководството на община Чепеларе в лицето на кмета Боран Хаджиев и заместник-кметовете Антоанета Аговска и Стоян Кузмов пожелаха на отбора от ПГ СГСТ „Никола Вапцаров“ гр. Чепеларе много успехи в състезанието Shell Eco-marathon Франция, да продължават да работят усърдно и да се борят с присъщия им хъс за по-добро класиране.
„Ние вярваме във Вас!“ – допълниха ръководството за финал.
Етикети:
Сподели
КОМЕНТИРАЙ

Последни

Певицата Хелене Фишер е родена в Сибир

Хелене Фишер изглежда толкова красива и привлекателна с очарователния си стил и очи. Германската певица Фишер е родена на 5…

Касандра Питърсън отваря кутията…

… на Пандора с ролята си на хорор хостесата в Elvira, Mistress of the Dark – телевизионна серия, въртяща се от началото…

Карла Гуджино е с един бъбрек от дете

Карла Гуджино е родена на 29 август 1971 г. в Сарасота, Флоридa, и претърпява операция на бъбрек още четиригодишна. Премества…

Продава панорамен имот 2800м2 на метри от къщи в с. Извор

код 62231. Панорамен поземлен имот 2800м2, с лице 25м. на шосето за селото, в самото начало на селото, вдясно, с…

Паметник на Левски открит с военни почести в Марково

Паметник на Апостола на българската свобода Васил Левски бе открит снощи с тържествена церемония в обновения парк над кметството на…

- РЕКЛАМА -