Почитаме Света Неделя – Кириакия

MyRodopi 858 
Нека Света Неделя бди над всеки дом и семейство, и ни дарява със здраве, душевно и телесно изцеление и благополучие.
Честит празник!
Честито на имениците и на всички почитащи празника, бъдете здрави и благословени!

Гръцката светица Кириакия (в превод на български Неделя) е родена в Мала Азия през III в.

От малка се посветила на Бога и решила цял живот да пази целомъдрие за „небесния жених”.

Много знатни младежи искали да я вземат за съпруга, но тя на всички отказвала с думите, че се е сгодила за Христа.

Заради вярата си девойката била хвърлена в тъмница, измъчвана и горена с огън. Но Господ ѝ пращал чудеса и раните ѝ зараствали.

На 7 юли 289 г. войниците на император Диоклетиан я посекли с меч. По-късно мощите ѝ били пренесени в столицата на Второто българско царство Търново, а св. Евтимий, патриарх Търновски, написал „Похвала на светата великомъченица Неделя”.

Народният култ към светицата е характерен предимно за земите на Странджа, Сакар, Пирин, Родопите, където празника ѝ наричат Света Пресвята, Пресвета Неделя, Къса Неделя, Голяма Неделя, Опална Неделя, Стара Неделя и още Прясната Неделя.

В тези райони и до днес битува вярването, че „Голямата Неделя е майка на всички недели в годината” или, че е „майка на неделния ден от седмицата”.

На празника не трябва да се похваща никаква работа.

Силно се вярвало, че в противен случай светицата много ще се разсърди и ще накаже с болести и със смърт жените, които са работили.

За Голяма Неделя стопанките приготвят обредни питки, които раздават в черква, до параклис или оброчище, носещи името на светицата.

На Голяма св. Неделя болните се къпят в лековити извори и се мият с лековита вода от аязмата.

Етикети:
Източник:Атанас Калчев
Сподели
КОМЕНТИРАЙ

Последни

Снежнобял елен в Белица

Рядко срещан снежнобял елен-лопатар беше заснет край Белица от инж. Цветомир Цолов. Снимки и видео на албиноса е направил фотографът,…

Ретро влак по теснолинейката и през август

След успешно стартиралите съботно-неделни атракционни влакове по теснолинейката през юли, композицията с ретро вагоните ще се движи в Пиринския край…

Илинденски събор в Руен

Традиционният Илинденски събор в село Руен бе открит от кмета на селото Здравко Куманов в присъствието на кмета на община…

Вижте как събират пари за вода на Върховръх

Вилна зона Върховръх - който не плати, остава без вода

Почитаме Света Мария Магдалина

Днес Православната църква почита Света Мария Магдалина (Магдалена). Първа видяла възкръсналия Господ, и първа възвестила с радостните думи: "Христос воскресе!"…

- РЕКЛАМА -