Рибари на яз. Кричим: Предупреждавайте за водния стълб

MyRodopi 1.4k 

За изграждането на известителна система, която да предупреждава за рязко повишаване на нивото на река Въча настояват рибари и берачи на билки в района на язовир Кричим.

Водният стълб се вдига, когато започне контролирано изпускане на язовира. Именно тогава опасността от водна вълна е най-голяма както за хората, така и за животните.

При последната профилактика на хидросъоръженията, от НЕК предупредиха всички населени места по течението на реката, но местните хора настояват за работеща известителна система и мобилно приложение.

До последните минути преди да започне изпускането на вода от язовир Кричим доброволци и общински служители обхождаха скалистите местности под стената, където има следи от човешко присъствие.

- РЕКЛАМА -

„Това са хора от Кричим, берат див чесън, докато върви водата, не могат да минат през реката. Опасна е, защото вълната е силна, почва да влачи дървета“, каза Красимир Стойчев – специалист ОМП Община Кричим.

След отварянето на язовирните клапи, водата се превръща в стихия.

Над 200 куб. метра вода влизат всяка секунда в коритото на река Въча.

Въпреки увеличеното ниво на водата, хората в града не се притесняват от буйната река, а от това което тя носи със себе си.

„Тези паднали големи дървета, ако ги забенти някъде и ще излезе на пътя“, заяви Мустафа Пехливанов.

Рискът е най-голям за въдичарите, които влизат във водата за пъстърва.

„За това залпово пролетно изпускане, само за него се предупреждава, за съжаление в останалото време през годината просто трябва да сме нащрек. Нещата стават за не повече от 30-50 секунди“, обясни Денис Исов.

Рибарите отдавна търсят съдействие за създаване на мобилно приложение с информация за всяко изпускане на язовира и работата на ВЕЦ Кричим.

„Горе сложихме една станция , която измерва водните стоежи във реката , към която може да се добави сигнал и едни 10 – 15 минути преди да дойде водата по коритото на реката да се оповестява“, каза Денис Исов.

Преди три години рибар загина в придошлите води. А други бяха извадени от силното течение с въжета. Според местните известителната система ще намали риска от подобни злополуки.

Етикети:
Източник:БНТ
Сподели
КОМЕНТИРАЙ

Последни

Табелки с „вълшебни фрази“ и къщи за книги кацнаха в Куклен

По случай 24 май- Ден на светите братя Кирил и Методий, на българската азбука, просвета и култура и на славянската…

Тейлър Суифт пее в църква

Именно църковни служби с музика на известната американска певица водят младите в църквата в Хайделберг. Миксът от музика на живо,…

Ариел Уинтър харесва пухкавите си…

…  форми и не вижда нищо лошо да публикува в Инстаграм снимки на фигурата си, но най-вече на дупето си.…

Епистоларен кеч в групата „Граждани от с. Първенец“

Епистоларен кеч в мрежата между кметицата на село Първенец Ренета Плевнелиева и кмета на община "Родопи" Павел Михайлов се разигра…

Продава се стара къща 70м2 с двор 490м2 в Устина

код 62297. Панорамен ъглов парцел 400м2 със стара къща 70м2. Намира се в центъра, до училище на лесно място. Първия…

- РЕКЛАМА -