Нов туристически маршрут в Лъки

MyRodopi 1.3k 

Започва работа по адаптиране за пешеходен туризъм на един от най-емблематичните за община Лъки маршрути, за да може колкото се може повече туристи да се насладят на гледките от него.

Връх “Станчов” камък е завършек на северозападните части на рид “Крушевска планина”, част от Переликско-Преспанския дял на Западните Родопи. Той е с височина 1299 м., но не височината прави този връх толкова атрактивен. Той буквално се е надвесил над град Лъки, а заход за него има само от югоизток, от където по билото на връх “Пропула” безопасно се достига до подножието на върха.

Самият връх представлява огромна скала, наричана “Ключа”. Пътеката, която води до него ще бъде обезопасена с метално въже, а по трасето на туристическия маршрут, започващ от асфалтовия път за село Манастир, малко преди отбивката за село Лъкавица, ще бъдат поставени ламаринени маркировъчни знаци и указателни табели, съгласувани с Български туристически съюз. Цветът на маркировката ще бъде жълт.

Като част от предстоящите дейности ще бъдат изработени и три големи информационни табели за маршрута, които ще бъдат поставени на разклона за Кръстова гора, в центъра на град Лъки, при отбивката за седловина “Момина вода”, както и в началото на самия маршрут.

- РЕКЛАМА -

Маршрутът ще бъде добавен в базата данни на сайта kade.si, за да може допълнително туристите да имат информация за характеристиките му. В тази част на планината има добър обхват на мобилните оператори.

Кметът на община Лъки, инж. Валентин Симеонов напомня, че през последните две години бяха маркирани и екопътеките “Дългите блата – село Манастир” и “Село Белица – Кръстова гора” и се радват на стабилен интерес от страна на туристическата общност.

Поради формите на планината, тук има и много красиви водопади. Освен водопад “Гюмбюртията” край село Белица и “Св. Дух” край село Манастир, в момента се подготвят и за представяне пред любителите на този вид природни забележителности и водопадите в “Халилковското дере” и каскадата водопади в “Чавдар дере”. Девствени райони и неподправена природна прелест.

В община Лъки има много красива природа и ние се стремим да насочим вниманието на българските и чуждестранните туристи към туристическия продукт, който предлагаме – природа, чиста и натурална храна, родопско гостоприемство и приветливи хора. Това са Родопите с най-истинското им лице.

Етикети:
Сподели
КОМЕНТИРАЙ

Последни

Снежнобял елен в Белица

Рядко срещан снежнобял елен-лопатар беше заснет край Белица от инж. Цветомир Цолов. Снимки и видео на албиноса е направил фотографът,…

Ретро влак по теснолинейката и през август

След успешно стартиралите съботно-неделни атракционни влакове по теснолинейката през юли, композицията с ретро вагоните ще се движи в Пиринския край…

Илинденски събор в Руен

Традиционният Илинденски събор в село Руен бе открит от кмета на селото Здравко Куманов в присъствието на кмета на община…

Вижте как събират пари за вода на Върховръх

Вилна зона Върховръх - който не плати, остава без вода

Почитаме Света Мария Магдалина

Днес Православната църква почита Света Мария Магдалина (Магдалена). Първа видяла възкръсналия Господ, и първа възвестила с радостните думи: "Христос воскресе!"…

- РЕКЛАМА -