Лили Собиески е наследница на…

MyRodopi 1.3k 

… полското кралско семейство.

Преди много поколения, казва Лили, в Полша управлявал крал, който е мой пра-пра-пра-пра-пра чичо.

Лили се ражда в Ню Йорк през 1983 като Liliane Rudabet Gloria Elsveta Sobieski.

Родителите й са от френски и полски произход.

- РЕКЛАМА -

Лилиан е името на майка й.

Беше прекалено сериозно за малко момиче. Затова ми викаха Лили. Елжбета идва от семейството на майка ми. Това е Елизабет на полски, обяснява Собиески.

Лили расте в нюйоркския квартал Уест Сайд, прекарва и доста време във Франция при родителите на баща си.

Лили все по-често започнала да се появява по телевизията.

Записала участия в „Огнената Грейс“, „Reunion“ и „A Horse For Danny“. Дебютът й в киното се състоял през 1997, когато се появява в „Jungle 2 Jungle“ на Disney с Тим Алън и Мартин Шорт. През 1998 г. завюва нови върхове в кариерата си с още два филма.

Играе Чейн Уилис в независимата продукция на Мърчант-Айвъри „A Soldier’s Daughter Never Cries“. Филмът спечелва овациите на критиката и я прави популярна сред любителите на арт-киното. В пълен контраст с ограничения показ на „A Soldier’s Daughter Never Cries“, блокбъстърът „Смъртоносно влияние“ прави Лили популярна и сред широката публика.

1999 се оказва знаменителна година за Лили. Тя получава номинации за наградите Еми и Златен глобус за главната роля в минисериалът на CBS „Жана Д’Арк“.

Играе с Дрю Баримор в „Целуни ме“; отказва ролята на най-популярното момиче, за да играе по-интересната „безинтересна” математичка.

През 1999 очакваният с голямо нетърпение филм на Стенли Кубрик „Широко затворени очи“. Лили си партнира с Том Круз.

Есента на 2001 определено е „Есента на Лили Собиески“.

Първо Columbia Pictures издава майсторски направения трилър „Стъклената къща“, в който Лили играе с Даян Лейн и Стеран Скаарсгард.

Месец след „Стъклената къща“, през октомври Fox пуска на екран страховития екшън-трилър на Джон Дал „Убиец на пътя“, с Пол Уокър и Стив Зан.

През ноември Paramount Classics издава „My First Mister“, режисиран от Кристин Лахти филм със Собиески в ролята на младо момиче, което се сприятелява със собственик на магазин в изпълнение на Албърт Брукс; и накрая – минисериала на Джон Авнет „Uprising“.

Година по-късно Лили се завръща на екрана с два европейски филма – „L’idole“ и „Max“. „В „L’idole“ аз играя актриса… младо момиче от Австралия, което живее в Париж и работя като дубльорка в театър.

В началото на 2002 бе обявено, че Катрин Деньов, Рупърт Евърет и Лили Собиески ще играят във френския минисериал „Les Liaisons Dangereuses“ (Опасни връзки), базиран на класиката на дьо Лакло от 18-ти век.

Към тях се присъединиха още Настася Кински и Даниел Дарио. Лили Собиески бе в ролята на Сесил Воланж, младо и невинно момиче, пионка, а по-късно съучастник в макиавелианските сексуални игри на по-възрастните, мадам Мертьой (Деньов) и Валмонт (Евърет).

Етикети:
Сподели
КОМЕНТИРАЙ

Последни

Затварят пътя Брестовица – Златитрап

Отсечката ще остане затворена за движение само днес, заради авариен ремонт. Ремонтните дейности ще бъдат извършени от Агенция "Пътна инфраструктура".…

Пловдивски полицай дърпа 3 локомотива в Златитрап

Най-силният българин - пловдивският полицай Мариян Димитров, ще се опита да постави нов рекорд като издърпа три закачени един за…

Милошев на среща с екскурзоводите

Министърът на туризма Евтим Милошев проведе официална среща със сдруженията на екскурзоводите, във връзка със съществуващата регулаторна рамка, която определя…

Ароматен домашен студен чай с праскови

Необходими продукти: 200 г захар 5 зрели праскови, 4 нарязани на парчета, а последната - на резени за сервиране 4…

Спортен празник в Куклен на новото игрище

Със спортен празник и футбол на малки врати в Куклен откриват модерно спортно игрище днес от 17:30 ч. С демонстрация…

- РЕКЛАМА -