Лотарията като историческа съдба

Венцислав Христов 1k 

Лотария е форма на хазарт което включва изтегляне на произволни числа за награда. Английската дума лотария произлиза от холандското съществително „lot“, което означава „съдба“.

Ранномодерна история в Европа Франция, 1539–1789

Крал Франциск I от Франция открива лотарии по време на кампаниите си в Италия и решава да организира такава лотария в своето кралство, за да подпомогне държавните финанси. Първата френска лотария, Loterie Royale, е проведена през 1539 г. и е организирана с указ от Шаторенар. Този опит е бил фиаско, тъй като билетите били много скъпи и малко хора са участвали. През следващите два века лотариите във Франция са били забранени и в някои периоди разрешаване.

Англия, 1566–1826

Въпреки че англичаните вероятно първи са експериментирали с томболи и подобни хазартни игри, първата записана официална лотария е било организирана от Кралица Елизабет I, през 1566 г. и изтеглена през 1569 г. Тази лотария е предназначена да събира пари за „възстановяване на пристанищата и към други подобни публични добри дела“. Всеки притежател на билети спечели награда, а общата стойност на наградите се равнява на събраните пари. Наградите са били под формата на сребърна чиния и други ценни стоки. Лотарията е популяризирана от свитъци, публикувани из цялата страна, показващи скици на наградите. По този начин получените пари от лотария са били безлихвен заем за правителството през трите години, в които билетите са продадени. В по-късните години правителството продава правата върху лотарийните билети на брокери, които от своя страна наемат агенти да ги продават. Тези брокери в крайна сметка се превърнаха в съвременни борсови посредници за различни търговски начинания. Доста хора не са могли да си позволят цялата цена на лотарийните билети, така че брокерите са продавали части от билет; това води до издаване на билети с обозначение като „Шестнадесети“ или „Трети клас“. Провеждани са много частни лотарии, включително събиране на пари за лондонската The Virginia Company за подпомагане на установяването й в Америка в Джеймстаун. Английската държавна лотария се провежда от 1694 до 1826 г. По този начин английските лотарии се провеждат повече от 250 години, докато правителството, под постоянен натиск от опозицията в парламента, обявява край на лотарията през 1826 г.

Немскоговорящи държави

Първата голяма лотария на германска земя се провежда през 1614 г Хамбург. В Австрия първата лотария е изтеглена през 1751 г., по времето на императрицата Мария Терезия и е кръстена Лото ди Генова тъй като се основава на 90 числа.

Испания, 1763

Испания предлага богатство от лотарийни игри, повечето от които се управляват от Loterías y Apuestas del Estado, а останалите лотарии се управляват от ONCE и каталунското правителство. Първата испанска лотария се играе през 1763 г. и през последните два века играта на лотария в Испания се превръща в традиция. Испанската коледна лотария (официално Sorteo Extraordinario de Navidad или просто Lotería de Navidad е национална лотария. Тя се организира всяка година от 1812 г. от клон на испанската публична администрация, който сега се нарича Loterías y Apuestas del Estado. Името Сортео де Навидад е използвано за първи път през 1892 година.Испанската коледна лотария е втората най-дълга непрекъснато работеща лотария в света. Това включва годините по време на испанската гражданска война, когато тегленето на лотарията се провежда във Валенсия, след като републиканците са принудени да преместят столицата си от Мадрид. След свалянето на републиканското правителство лотарията продължи непрекъснато при режима на Франко.

- РЕКЛАМА -

Следва…

Етикети:
Сподели
КОМЕНТИРАЙ

Последни

Продава панорамни парцели 6-800м2 под Белащица

кодг 61645. Парцели УПИ от 600-800м2, в микрорайон за 20 жилищни имота между Белащица и Марково. Парцелите ще са за…

Вилните зони на Храбрино – на сухо

Във вилните зони на Храбрино ту има, ту няма вода, лошото е, че няма никаква яснота кога и за колко…

Волейболистките ни до 18 – еврошампион!

Националният отбор на България по волейбол за девойки до 18 години стана европейски шампион. Във финала на шампионата в Румъния…

4 общини събраха над 19 хил. лв. за мъж от Лъки

Над 19 хиляди лева събраха хора от четири родопски общини - Лъки, Чепеларе, Мадан и Златоград за лечението на Кадир…

Два дни младежки фест в Чепеларе

Заповядайте на "ТУКА Е ТАКА ФЕСТ" на 3 и 4 август в Градския парк на Чепеларе. Младежкият двудневен фест ви…

- РЕКЛАМА -