Разкриха тайната на Бермудския триъгълник

Скорошно проучване установи, че причина за масовите корабокрушения са 30 метрови вълни, които са появяват в Бермудския триъгълник

MyRodopi 97 

В средата на 20-и век морският участък между Флорида, Пуерто Рико и Бермудските острови е обвит с всякакви митове и теории, когато започнали да му се приписват мистериозни изчезвания на лодки и самолети.

Най-известният инцидент се случва в Бермудския триъгълник, когато група от пет бомбардировача на американския флот изчезват по време на тренировъчна мисия. През следващите десетилетия катастрофите със самолети и потъването кораби се приписват на „мистериозните сили“ на Триъгълника.

През 1975 г. американският изследовател и пилот Лари Куше написа книга, опровергаваща легендите за Бермудския триъгълник. Той ги нарече неточни, преувеличени и непроверени, пише BBC Science. Авторът на книгата заключава, че броят на авариите в този регион не е по-голям, отколкото във всяка друга точка на океана.

- РЕКЛАМА -
 

Въпреки това мистерията на Бермудския триъгълник е намерила много обяснения – естествени и свръхестествени. Някои обвиняват за случващото се останките от атлантска технология, за която се предполага, че е била на морското дъно. Други са убедени, че самото времепространство е огънато в Бермудския триъгълник.

Най-необичайното обяснение от списъка на естествените беше, че се твърди, че мехурчета от метан се издигат от морското дъно и преобръщат кораби. Но проучване на USGS не установи значителни емисии на метан на тези места през последните 15 000 години.

Но високата честота на ураганите в региона наистина може да има сериозни последствия в епоха, когато пилотите и капитаните не са имали толкова точни прогнози за времето, колкото сега.

 

Скорошно проучване установи, че някои бури могат да предизвикат вълни с височина до 30 метра. Симулациите също потвърдиха, че този вид вълни могат да потопят кораби. Все още обаче няма доказателства това да се случва в района на Бермудския триъгълник.

Друга теория се основава на магнитни аномалии, за които се твърди, че карат самолетите и корабите да се отклоняват от курса. Въпреки че не са открити подобни аномалии, в началото на 20-и век истинският север и магнитният север съвпадат в Бермудския триъгълник, което може да доведе до навигационни грешки.

Въпреки всичко това, Бермудският триъгълник никога не е влизал в международния списък на най-опасните води за корабоплаване. Факт е, че въпреки активния въздушен и морски трафик в региона и честите урагани, Бермудският триъгълник не преживява статистически необичаен брой самолетни катастрофи и корабокрушения.

Лудостта около Бермудския триъгълник до голяма степен утихна през последните години, може би защото съвременната технология позволява океанският и въздушният трафик да се проследява с по-голяма точност.

Етикети:
Източник:https://fakti.bg/
Сподели
КОМЕНТИРАЙ

Последни

Домашни бонбони Рафаело

Възпроизвеждат точно вкуса на познатата марка. Нежни, деликатни... С малко продукти и набързо! Продукти: 400 мл кондензирано мляко 200 грама…

Случва се…

Интересно влиза ли в застраховката, застрахователно събитие с щета в резултат от  среща със слон?!?

Из записки от българската Промяна…

Кирил Петков: Значи отиваш при Корнелия и и казваш, че колите, пътищата са твои, тя там… Ние знаем. Асен Василев:…

Маратон на четенето за 24 май в община „Родопи“

С масови, цветни и пъстри шествия, концерти , инициатива под надслов „Вземи книга, остави книга“ и поднасяне на цветя община…

Само 2% от учителите дават свобода на избор

Едва 2% от българските учители уверено дават избори на учениците си в класната стая и възможност да управляват собственото си…

- РЕКЛАМА -