Истинската Руфинка е от село Попрелка

MyRodopi 2.4k 

Малко са тези, които знаят, че девойката, възпята в песента „Руфинка е болна легнала“, е действителна личност. Тя е най-популярният жител на смолянското село Попрелка.

Нейната история трогнала хората преди повече от 150 години.Младото момиче било изтъкано от добродетели- работлива и много красива била Руфинка.

В нея се влюбил напет момък от съседното село Надарци. Но за голямо съжаление коварна болест сполетяла момичето и не след дълго увехнала една млада душа.

Тежката участ на младите трогнала до сълзи народа и не след дълго била измислена елегичната песен, възпяваща трагедията на ранната моминска кончина.

- РЕКЛАМА -

Песента добива популярност след излъчването на филма „Краят на песента“, където големият български актьор Васил Михайлов я изпълнява.

А днес в същото това селце има поставена надгробна плоча на девойката – от едната страна е името й, а от другата е изписан част от текста на песента.

Любопитното е, че в района на село Попрелка има само едно място, на което расте цветето Кандилка – това е на гроба на Руфинка.

Чрез Sneji Todorova

Етикети:
Източник:Божи Дар
Сподели
КОМЕНТИРАЙ

Последни

Затварят пътя Брестовица – Златитрап

Отсечката ще остане затворена за движение само днес, заради авариен ремонт. Ремонтните дейности ще бъдат извършени от Агенция "Пътна инфраструктура".…

Пловдивски полицай дърпа 3 локомотива в Златитрап

Най-силният българин - пловдивският полицай Мариян Димитров, ще се опита да постави нов рекорд като издърпа три закачени един за…

Милошев на среща с екскурзоводите

Министърът на туризма Евтим Милошев проведе официална среща със сдруженията на екскурзоводите, във връзка със съществуващата регулаторна рамка, която определя…

Ароматен домашен студен чай с праскови

Необходими продукти: 200 г захар 5 зрели праскови, 4 нарязани на парчета, а последната - на резени за сервиране 4…

Спортен празник в Куклен на новото игрище

Със спортен празник и футбол на малки врати в Куклен откриват модерно спортно игрище днес от 17:30 ч. С демонстрация…

- РЕКЛАМА -