Кейт Буш първа ползва трио „Българка“…

MyRodopi 1.3k 

… в края на 80-те години на миналия век и става първата западна музикантка, интегрирала българска народна музика в песните си.

Катерин Буш, певица, пианистка и автор на песни в стиловете барок поп, арт поп и пок рок, е родена е на 30 юли 1958 година в Бекслихийт, Великобритания.

Дебютира през 1978 г. с хита си „Wuthering Heights“, който стои на първата позиция на британската класация за сингли цели 4 седмици.

Кейт подписва договор с „EMI“, докато е все още на 16 и учи в гимназията „Свети Джоузеф“.

- РЕКЛАМА -

През първите 2 години на договора тя не издава своя продукция на музикалния пазар, а завършва образованието си и взема уроци по танци и музика.

По време на този „образователен“ период тя записва над 200 демо записа на свои песни и пее в различни малки зали във и извън Лондон под името KT Bush Band.

В края на 80-те експериментира с уърлд мюзик елементи и в два от албумите си – „Sensual World“ (1989) и „The Red Shoes“ – интегрира обработена българска народна музика в изпълнения на Трио „Българка“.

През 2022 г. хитът на Буш „Running up that Hill“ добива нова популярност благодарение на използването на песента в сериала Stranger Things.

Песента поставя рекорди, след като стига до номер 1 в британските музикални класации 37 години след като е издадена.

Буш има звезда в Залата на славата на рокендрола от 2023 г., но за съжаление е слабо позната в България.

Етикети:
Сподели
КОМЕНТИРАЙ

Последни

„Родопи“ се побратими с Барчелона Поцо ди Гото

Заместник-кметът на община „Родопи“ Емилия Иванова подписа споразумение за сътрудничество с кмета на италианската община Барчелона Поцо ди Гото адв.…

Снежнобял елен в Белица

Рядко срещан снежнобял елен-лопатар беше заснет край Белица от инж. Цветомир Цолов. Снимки и видео на албиноса е направил фотографът,…

Ретро влак по теснолинейката и през август

След успешно стартиралите съботно-неделни атракционни влакове по теснолинейката през юли, композицията с ретро вагоните ще се движи в Пиринския край…

Илинденски събор в Руен

Традиционният Илинденски събор в село Руен бе открит от кмета на селото Здравко Куманов в присъствието на кмета на община…

Вижте как събират пари за вода на Върховръх

Вилна зона Върховръх - който не плати, остава без вода

- РЕКЛАМА -