Как да познаем и избегнем тел. измама

MyRodopi 1.3k 

Препоръките на полицията са в отговор на усилията да се предотвратят в максимална степен щетите, които гражданите биха могли да претърпят при различните видове посегателства над личното им имущество. Анализите сочат, че телефонните измами са сред предпочитаните незаконни механизми за отнемане на пари и ценности, а потърпевши най-често стават възрастни хора. Ето защо експертите криминалисти акцентират върху някои от характерните белези на този вид престъпления с цел тяхното избягване.

Обикновено към телефонните измами са съпричастни няколко лица, сценариите са различни и извършителите променят тактиката си постоянно. Първоначалният контакт с  жертвите се осъществява чрез обаждания на техните мобилни или стационарни телефони, които в повечето случаи се избират на случаен принцип. Като използват богат набор от техники за заблуда по време на разговорите,  извършителите успяват да се сдобият с разширена лична информация за събеседника си – име, възраст, социално положение и адрес.

Една от най-разпространените измамни схеми е „провеждане на полицейска операция и необходимост от предоставяне на сума, която ще послужи за задържане на извършителите“. Непознати се представят по телефона за служители на полицията и искат съдействие от жертвата за залавяне на телефонни измамници. Убеждават я да събере всичките си налични пари и ценности, да вземе заем от близки или да изтегли спестяванията си от банката. Изискват парите да бъдат хвърлени от терасата,  оставени на определено място или предадени на посредник. Гарантират, че сумата ще бъде върната след края на „акцията“. Характерно е, че измамниците поддържат непрекъснато отворена телефонната връзка, за да контролират и направляват действията на потърпевшите до получаване на парите.

Не е изключено извършителите да приложат и други варианти с искане за пари, като:

- РЕКЛАМА -
  • Необходимост отживотоспасяваща и скъпа операция на близък;
  • Освобождаване от наказателна отговорност или избягване на арест на роднина, предизвикал катастрофа със загинал;
  • Плащане на капаро за закупена битова техника;
  • Освобождаване на колетна пратка;
  • Закупуване на ваучери за мобилни оператори” .

Наблюденията на разследващите показват, че популярност придобива и телефонна измама, при която случайни телефонни абонати на мобилни услуги получават кратко текстово съобщение (SMS) със съдържание „Спешно се обади“  или „Честито, печелиш огромна сума! Обади се спешно“ и посочен телефонен номер в чужбина. По първоначални данни в този случай вероятно се касае за генериране на големи суми по сметките на клиентите, върнали обаждане или SMS на посочения номер.

За да не станете жертва на измама, спазвайте следните съвети:

Ø По никакъв повод не давайте пари на непознати, независимо от предлога. В никакъв случай не се съгласявайте да давате пари и ценности на ръка, да ги хвърляте през терасата, да ги оставяте на обществени места до пътни табели и т.н. ;

Ø Не се доверявайте на непознати хора;

Ø Не предоставяйте лични данни и данни за свои близки по телефона;

Ø Опитайте да запазите самообладание при получаване на обаждане от човек, който се представя за Ваш роднина, изпаднал в беда;

Ø Ако имате съмнение, че на телефона е Ваш близък, първо опитайте да се свържете с него чрез свой съсед или познат, по възможност от телефон, различен от този, на който сте получили обаждането;

Ø В случай на обаждане, в което някой се представя за Ваш близък, е добре да му зададете въпрос, отговора на който не би трябвало да е известен на непознати – например рождена дата, населено място и т.н.;

Ø Същото се опитайте да направите, ако се представя за полицай или лекар – задайте контролни въпроси, поискайте координати за обратна връзка, обяснете, че ще попитате в съответната институция, ще се обадите на тел. 112 и т.н.

ПОМНЕТЕ: Служителите на МВР и на останалите институции  не искат пари по телефона!

Ø Ако измамниците изискват да не затваряте телефона, намерете начин, чрез съседите или чрез мобилен телефон, да се обадите на 112 (избира се безплатно) или опитайте веднага да се свържете с Вашите близки, за които се твърди, че са пострадали.

Ø Не отговаряйте на текстови съобщения или обаждания от непознати номера от чужди държави.

Ø Желателно е по-младите хора да разговарят и да предупреждават по-възрастните си родители и близки за престъпните схеми на телефонни измами, на които случайно може да станат жертва.
         В случай, че получите обаждане и спрямо Вас бъде осъществен опит за телефонна измама, незабавно подайте сигнал на тел. 112 или директно в подразделение на полицията.

Етикети:
Сподели
КОМЕНТИРАЙ

Последни

Продава панорамни парцели 6-800м2 под Белащица

кодг 61645. Парцели УПИ от 600-800м2, в микрорайон за 20 жилищни имота между Белащица и Марково. Парцелите ще са за…

Вилните зони на Храбрино – на сухо

Във вилните зони на Храбрино ту има, ту няма вода, лошото е, че няма никаква яснота кога и за колко…

Волейболистките ни до 18 – еврошампион!

Националният отбор на България по волейбол за девойки до 18 години стана европейски шампион. Във финала на шампионата в Румъния…

4 общини събраха над 19 хил. лв. за мъж от Лъки

Над 19 хиляди лева събраха хора от четири родопски общини - Лъки, Чепеларе, Мадан и Златоград за лечението на Кадир…

Два дни младежки фест в Чепеларе

Заповядайте на "ТУКА Е ТАКА ФЕСТ" на 3 и 4 август в Градския парк на Чепеларе. Младежкият двудневен фест ви…

- РЕКЛАМА -