Куклен чества 3 март с молебен, песни, танци и крос

Албена Иванова 1.7k 

„Датата трети март е символ на българска пролет. Както сурова е пролетта през март, така сурови и трудни са борбите на България да извоюва своята независимост и обединение. 3 март е венец, който овенчава усилията на поколения български герои, за това да я има свободна България.“

Това каза кметът на Община Куклен Мария Белчева в празничното си приветствие към кукленци и гостите на града събрали се на общоградско тържество на площада пред НЧ “Н.Вапцаров – 1909 г.“, по случай националния празник Трети март.

По думите на Белчева в днешни времена геройство е да опазим българският дух от всякакви чужди и небългарски влияния и интереси.“В днешните времена е геройство да се обединим, да се подкрепяме, вместо да се противопоставяме, да работим заедно и с уважение. Геройство е да градим, вместо да рушим“, подчерта Мария Белчева.

На празника присъстваха председателят на Общинския съвет Ива Дичева, зам.кметът на Община Куклен Христо Божинов, общински съветници, представители на политически партии и граждани.

- РЕКЛАМА -

„За българския народ датата 3 март 1878 година е начало. Възкресението на един народ, който близо 500 години е бил без духовна и политическа свобода. Народ, чиято култура, идентичност и самобитност са подложени на унищожение.“- изтъкна в словото си председателя на Общинския съвет Ива Дичева.

Честванията по случай 3 март в Куклен започнаха с благодарствен молебен и панихида пред паметника на загиналите кукленци във войните за национално обединение на България.

Венци и цветя бяха поднесени пред монумента в знак на почит към геройски загиналите герои за свободна и независима България от партийни и обществени организации, много граждани и деца.

Празничната програма продължи с изпълнения на фанфарния оркестър при СУ “Отец Паисий“ и поетично- музикален рецитал на възпитаници на училището.

Две песни от репертоара си изпълниха талантите на Музикална школа „Музичко“. Певческа група“Кукленки“ тази година също се включи със свои изпълнения в празничната програма, а мажоретките от танцов състав „Кукленче“ към НЧ Н. Вапцаров – 1909г“, гр. Куклен оцветиха площада в цветовете на трибагреника и получиха овациите на присъстващите..

Празникът завърши с традиционен крос без възрастови ограничения. Община Куклен бе подготвила отличия за класиралите се на първите три места в категориите жени и мъже, награди получиха също и най-малкия и най-възрастния участник в кроса.

Етикети:
Сподели
КОМЕНТИРАЙ

Косово – родопската перла

И нещо за добро утро, скрито в Родопите. Забравено от Бога, но възродено от хората - с. Косово. Само на…

Пиян от Куклен уби приятел по чашка в спор за шише

49-годишният Мариян Паскалев застава пред Окръжен съд Пловдив днес за убийство с особена жестокост на свой приятел по чашка и…

Мъж от Ягодово запали 8 фирмени коли

Мъж от Ягодово, запалил 8 автомобила, от които 7 фирмени, застава пред Окръжен съд Пловдив днес. Срещу подсъдимия Г. Ш.…

Търсят изход от кризата с кадри в туризма

В петък министър Евтим Милошев призова парламента да  гласува промяна в Закона за чужденците в Република България. Браншът даде светкавично…

10-те най-нездравословни мазни храни

През последните няколко десетилетия познанията ни за мазнините в храните се промениха. През 90-те години на миналия век смятахме, че…