Ученици от Куклен в Центъра за растителна защита

MyRodopi 1.7k  1 Коментар
Ученици и учители от СУ ”Отец Паисий” гр. Куклен посетиха научният комплекс на Центъра за растителна системна биология и биотехнология (ЦРСББ) гр. Пловдив. Визитата в Центъра бе по инициатива и организирана от Община Куклен, като на нея присъства и кмета на общината Мария Белчева.
Уникалният за Европа научен комплекс бе открит в края на миналата година и е изграден по проект ПлантаСИСТ и е един от 16 центъра за върхови постижения и за компетентност, финансирани по Оперативна програма „Наука и образование за интелигентен растеж“.
Мисията на Центъра е да има водеща позиция в областта на растителните науки в Европа.
Работата по приложните изследвания е структурирана в три основни задачи – Растително Клетъчна Биотехнология, Синтетична Биология и Зеленчукопроизводство.
ЦРСББ е предвиден като модерен научноизследователски център за фундаментална и приложна наука в областите на системната растителна биология и биотехнология.
Новосъздаденият център се стреми да бъде свързващо звено между академичните среди и индустрията в региона, като подпомага трансфера от знания и технологии към партньорите и крайните потребители и ще има водеща роля в обучението на ново поколение изследователи в областта на растителната системна биология и биотехнология.
Новоизграденият кампус на центъра се състои от изследователски корпус от две секции – лаборатории и специализирани помещения; административен корпус; оранжерии за отглеждане на растения с експериментални цели и учебен корпус. Сградата на ЦРСББ получи наградата „Сграда на годината 2022“ в категория „Социална инфраструктура – култура, наука и образование“.
В Центъра се правят изследвания и анализ на растителните геноми, адаптация и устойчивост на растенията при стрес –засушаване, ниски температури, съединения, благотприятстващи здравето, създаване на нови сортове и зеленчукови култури с подобрени вкусови качества.
По време на посещението учениците се запознаха с дейността на Центъра, посетиха научни лаборатории и видяха отблизо оборудването, което е необходимо за провеждането на изследванията, посетиха оранжериите за отглеждане на растения с експериментални цели и учебния и административен корпус на Центъра.
Етикети:
Сподели
1 Коментар

Последни

Агнешка чорба за Великден

НЕОБХОДИМИ ПРОДУКТИ агнешки дреболии - 500 г дроб и чревца пресен лук - 3 стръка моркови - 1 бр. олио - 3 - 4…

Започват проверки на храните преди Великден

Агенцията по храните тръгва на проверки преди великденските празници. Инспекторите ще следят за качеството на всичко това, което бихме сложили…

Най-сексуалната жена на 2010-а

Кристина Хендрикс (1975) е определена от читателите на „Ескуаър“ за най-сексуалната жена в света през 2010, както и за най-красивата…

Непотъващата Кейт Уинслет…

… на 40 се снима за „Ескуайър“ (2015). Същата година позира на корицата и на „Стийв Джобс“ магазин. Но се…

Линда Лавлейс, дълбокото гърло

Линда Лавлейс (1949) взриви Америка и света с филма „Дълбокото гърло“ (1972), а лентата изуми дори Хю Хефнър, издателя на…

- РЕКЛАМА -