Вековният обичай “Вдигане на куните” в Яврово

MyRodopi 1.3k 
Село Яврово се оживи за традиционния за селото празник “Вдигане на куните”, който всяка година е след църковния “Възнесение Господне”/ Спасовден/.
Хора от близо и далеч бяха дошли, за да наблюдават традиционния обичай „Вдигане на куните“. Той се изпълнява винаги след Спасовден и е свързан с извеждане на иконите от местния храм „Св. Богородица“.
Хората ги носят в ръцете си и с шествие се отправят към параклис „Св. Никола“. Тази година шествието бе предвождано от гайдари от гайдарски състав „Големите гайди“. Част от включилите се в него бяха облечени в народни носии. Тази традиция спазиха отново и кметът на Яврово Любляна Ринкова, кметът на община Куклен Мария Белчева и председателят на Общински съвет-Куклен Ива Дичева.
След като шествието се върна обратно на центъра на селото, празникът продължи край читалището. На сцената бяха отправени приветствия към жителите и гостите на селото, последваха изяви на местни и гостуващи състави, сред които имаше и такива от Асеновград.
Всеки, който пожела, разгледа и изложба от плакати по филми и пиеси на Николай Хайтов. Тази година се навършват 105 години от рождението на писателя, който е родом от Яврово. Изложбата ще остане в читалището в селото около две седмици, сподели с нас Здравец Хайтов, синът на именития писател.
По време на празника бе осветена и осъвременената, автоматизирана камбана на църквата в планинското село. Тя бе обновена със средства от дарители и вече ще бие всеки ден в 8 ч. сутринта и в 16 ч. следобед.
Благодарение на дарителската кампания, бе обособена и беседка в близост до параклис „Св. Никола“.
Вижте във видео привествието на кметицата на Яврово Любляна Ринкова.
Етикети:
Сподели
КОМЕНТИРАЙ

Последни

„Родопи“ се побратими с Барчелона Поцо ди Гото

Заместник-кметът на община „Родопи“ Емилия Иванова подписа споразумение за сътрудничество с кмета на италианската община Барчелона Поцо ди Гото адв.…

Снежнобял елен в Белица

Рядко срещан снежнобял елен-лопатар беше заснет край Белица от инж. Цветомир Цолов. Снимки и видео на албиноса е направил фотографът,…

Ретро влак по теснолинейката и през август

След успешно стартиралите съботно-неделни атракционни влакове по теснолинейката през юли, композицията с ретро вагоните ще се движи в Пиринския край…

Илинденски събор в Руен

Традиционният Илинденски събор в село Руен бе открит от кмета на селото Здравко Куманов в присъствието на кмета на община…

Вижте как събират пари за вода на Върховръх

Вилна зона Върховръх - който не плати, остава без вода