Честит празник явровци! Обичаят „Мартуване“!

Венцислав Христов 502 

Празнува се по стар стил на 14 март. Характерното за него е, че в песните се пее за дошлата баба Марта, равнодействието, за настъпилата пролет, за раззеленяването на гората.

На самия ден рано сутринта се пали „Марта“, като се натрупва куп слама и се запалва. С други думи да се премахне всичко нечисто и да се приготви къщата и двора за настъпващата пролет.

Децата даже и възрастните прескачат запалената „Марта“, за да изгонят бълхите, иначе ще ги хапят през цялото лято. В какво се състои самото мартуване? Мартуват само деца – момчета около 5-6 деца в групичка.

Мартата представлява един полуобръч, вкопчен върху една дъсчица – основа, дълга до 50 см. и широка 10 см. На дъсчицата и на обръча, една срещу друга, се пробиват по една дупка, в която е поставено лесково вретено, свободно да се върти. Над свития полуобръч върху вретеното е закрепено дървено пиле.

- РЕКЛАМА -

По средата на вретеното е завързан канап, прекаран през една дупка от страни на обръча. При дърпане на канапа, то се върти свободно, а с него се върти пилето. Самата марта се боядисва и нашарва. А пилето да бъде издялано и нашарено като истинско. Групата тръгва сутринта из селото от къща в къща, като пеят песни.

Едно момче носи мартата, друго носи кошницата да събира дарените яйца, а трето е касиер, то събира дарените пари. Всички носят „Мартите“ си и като влязат в двора запяват мартенските песни. Тези които носят „Мартите“, дърпат канапа, вретеното се върти, а заедно с него се върти и пилето.

След изпяването на една или две песни, домакините ги даряват с пари, яйца, орехи, лешници и сушени плодове, защото разнасят радост по домовете. Надвечер децата се събират, разделят си парите, на училището се дава част от събраните яйца. Мартуването е само един ден.

Марта ни дойде по – добра колкото добра по – весела. Ето гората листна се. Ето тревата зелна се. И вие жени с деца турете в кошницата по две яйца. И догодина със здраве да дочакаме тоз весел ден.

Благодарим на Димитър Марчев, инициатор и изпълнител!

Етикети:
Сподели
КОМЕНТИРАЙ

Последни

Доли Партън мечтае за Рожен

Доли Партън (1946) – най-голямата певица в историята на кънтрито, със 7 Грами, 10 награди на Асоциацията на американското кънтри,…

Соколите от Марково клъвнаха Асеновец

Сокол (Марково) клъвна гостуващия тим на Асеновец 3:2 в голово зрелище. Мачът бе от 31-ия кръг на Югоизточна трета лига,…

Наградиха 4 от „Аякс“ в Куклен

Кметът на община Куклен връчи грамоти на ученици от СУ “Отец Паисий” за високи спортни постижения през март 2024г. Четирима…

ВиК в Куклен: Не поливайте с питейна вода

„ВОДОСНАБДЯВАНЕ И КАНАЛИЗАЦИЯ“ ЕООД – Пловдив, предупреждава жителите на община Куклен, че във връзка с настъпване на летния сезон, очертаващото…

Загубена дебитна карта с пин в Кричим

Гергана Тодорова съобщава, че е намерена загубена дебитна карта в аптека Марешки в Кричим. Картата е на името на Надка…

- РЕКЛАМА -
- Advertisement -