Паметна плоча на Левски в училището в Брестник

MyRodopi 498 
В деня, когато България се прекланя пред великото дело на Апостола на Свободата, на тържествена церемония беше открита паметна плоча в ОУ „Васил Левски“ в Брестник. В двора на училището, в присъствието на кмета на община „Родопи“ Павел Михайлов, на заместник-кмета Емилия Иванова, кмета на Брестник Кръстю Чунчуков и общински съветници, символично беше дръпнато покривалото на паметния знак.
Паметната плоча е реализирана по идея и с дарения на Иван Ръжев и неговото семейство.
„Благодаря за родолюбивата инициатива на дарителите, на колектива на учебното заведение и на възпитаниците на училището“, каза в приветствието си кметът на община „Родопи“ Павел Михайлов.
Поздрав отправи и заместник-кметът Емилия Иванова.
„На обикновените хора им честваме рождената дата. На великите – деня, в който са поели към безсмъртието. В сърцето на всеки българин винаги има една частица на искрена благодарност и преклонение пред Левски“, каза заместник-кметът Емилия Иванова.
Малките възпитаници на учебното заведение изнесоха прочувствен рецитал за най-значимите моменти, белязали живота на Левски. Те изпълниха любими песни и стихотворения, посветени, както на Апостола, така и на героизма на народа ни.
Възпоменанията за великото дело на Левски започнаха от село Брестовица. Във „Влаховата къща“, където е било едно от скривалищата на Дякона, децата от ДГ „Първи юни“ изпълниха музикално-литературна програма.
След това, заедно с кмета Павел Михайлов, кмета на село Брестовица Мария Манолова и заместник-кметовете Емилия Иванова и Рени Караилиева , отдадоха почит пред делото на великия българин и поднесоха венец и цветя пред барелефа.
С отрупан с цветя барелеф на Васил Левски и село Цалапица почете 151 години от гибелта на Апостола на българската свобода. Поклон пред паметта на великия българин отдадоха заместник-кметът Емилия Иванова и кметът на село Цалапица Ивайло Данаилов. На възпоменателната церемония присъстваха още кметовете на селата Брестовица и Златитрап, общински съветници, граждани.
Бяха поднесени венци и цветя на паметната плоча с лика на Апостола, която се намира на фасадата на читалище „Светлина” в Цалапица.
Етикети:
Сподели
КОМЕНТИРАЙ

Последни

Пустите копейки станали московци

Пустите копейки на "Възраждане", БСП и ИТН внасяли вот на недоверие към служебния кабинет. Най-добре да го внесат в Конституционния…

4 г. не можеше, а за 4 ч. може! Водата в Брестовица!

4 години кметът на община "Родопи" Павел Михайлов не можеше да оправи с държавата проблема с мангановата вода в Брестовица,…

Над 1,8 млн. туристи от началото на зимния сезон

Отбелязваме ръст от 29% на туристи от Турция За периода 1 декември 2023 г. – 25 март 2024 г., регистрациите…

Кели Брук с перфектните форми на ХХI в.

Британският модел и актриса Кели Брук (44) се оказва с перфектните форми, според изследване на американски учени от университета в…

„Тайната вечеря на дяков Левски“ в Перущица

Театрално-музикален център Кърджали кани на представление по пиесата на Стефан Цанев "Тайната вечеря на дяков Левски" в читалището в Перущица.…

- РЕКЛАМА -