Сдружение предлага паметник на героите в Цалапица

MyRodopi 1.3k 
Да дадеш доброволно живота си за обединението на всички българи да живеят свободни в една обща държава, е голяма и безспорно невъзможна за всеки човек саможертва.
Как тогава са го правили хиляди знайни и незнайни български войни?
И коя е била оная сила, която е давала тласък на мъжете, да напускат дом и семейства, и от обикновени земеделци, занаятчии или търговци, да се превръщат във войници, които бранят родината си?
Безспорно – любовта към Отечеството. Това е обединяващата връзка между всички тях.
За нас, техните признателни потомци остава да помним и почитаме. Но времето крие в забрава имената и подвига на много безстрашни българи.
Ето защо, ние от сдружение Памет и бъдеще, решихме да дадем част от любовта си към родината, като пристъпим към изграждане на голям монумент на загиналите от село Цалапица, оставили костите си по бойните полета през войните за национално обединение/Балканска -1912 г; Междусъюзническа война -1913 г; Първа Световна война-1914-1918/.
Как стартирахме:
1.Издирихме имената на загиналите от военно-историческия архив в гр. Велико Търново.
2.Изготвихме проект за изграждането на мемориала/на снимката/.
3. На 06.03.2024 г. проектът за паметника беше предоставен на кмета на с. Цалапица от ръководството на Памет и бъдеще за внасяне в общинския съвет и разглеждането му.
Чакаме гласуването на терен за изграждането на паметника.
Паралелно с това, копие от проекта е внесено в областния съвет за разглеждане и одобрение в комисията по изграждането и поддържане на военни паметници в България.
След одобрението, ще стартира кампания за набиране на средства.
Надяваме се, че идеята ще бъде подкрепена от всички родолюбиви цалапичани! – заключават от Памет и бъдеще.
Етикети:
Сподели
КОМЕНТИРАЙ

Последни

Пустите копейки станали московци

Пустите копейки на "Възраждане", БСП и ИТН внасяли вот на недоверие към служебния кабинет. Най-добре да го внесат в Конституционния…

4 г. не можеше, а за 4 ч. може! Водата в Брестовица!

4 години кметът на община "Родопи" Павел Михайлов не можеше да оправи с държавата проблема с мангановата вода в Брестовица,…

Над 1,8 млн. туристи от началото на зимния сезон

Отбелязваме ръст от 29% на туристи от Турция За периода 1 декември 2023 г. – 25 март 2024 г., регистрациите…

Кели Брук с перфектните форми на ХХI в.

Британският модел и актриса Кели Брук (44) се оказва с перфектните форми, според изследване на американски учени от университета в…

„Тайната вечеря на дяков Левски“ в Перущица

Театрално-музикален център Кърджали кани на представление по пиесата на Стефан Цанев "Тайната вечеря на дяков Левски" в читалището в Перущица.…

- РЕКЛАМА -