„Диво училище“ на Фондация „По-диви Родопи“

MyRodopi 1.2k 

27 ученика от Кърджали се включиха в първото „Диво училище“ на Фондация „По-диви Родопи“, което се проведе в района на язовир Студен кладенец.

Целта на инициативата е деца и младежи на възраст 12-17 години да се запознаят с концепцията за завръщането на дивите животни в природата като пример за опазване и възстановяване на биоразнообразието. Проектът „Диво училище“ е един от финалистите в деветото изцяло обновено издание на Vivacom Регионален грант.

Образователният лагер се проведе в два дни – запознаване с темата чрез видеа и интерактивни занимания в класната стая през първия ден и работа на терен в района на язовир Студен кладенец на следващия ден. Младежите имаха възможността да се докоснат до уникалната природа на района и да се запознаят отблизо с флората и фауната му чрез наблюдение с бинокли и работа с теренни дневници. Те изследваха хранителна верига и с интерес наблюдаваха диви животни в естествената им среда със специализирана техника като зрителни тръби и уреди за нощно. На достъпен език, изцяло съобразен с възрастта на участниците, те научиха повече за значението на горите и за това колко е важно възстановяването и опазването на дивата природа и естествените процеси в нея.

„Диво училище“ е първият проект от деветото издание на Vivacom Регионален грант, който представяме заедно с нашите партньори с повече детайли. Радваме се, че инициативата стартира успешно и сме сигурни че и предстоящите образователни лагери ще събудят интерес сред учениците“, сподели Елица Георгиева, директор Корпоративни комуникации във Vivacom.

- РЕКЛАМА -

До края на годината предстоят още два двудневни образователни лагера, в които ще участват ученици от Момчилград и Крумовград. Най-активните участници ще бъдат поканени да се включат като ментори в организиран от Фондацията образователен лагер, който ще се проведе през втората половина на октомври.

„Районът на Източните Родопи се характеризира с изключително съхранена природа и богато биоразнообразие, което е забележителен пример на европейско ниво. Въпреки това наблюдаваме, че хората не са достатъчно осведомени за това местно богатство и възможностите, които предоставя за развитие и съживяване на района. Затова стартирахме програмата „По-диво училище“ и се радваме, че получихме подкрепа от успешна инициатива като Vivacom Регионален грант“, сподели Ефтима Петкова от Фондация „По-диви Родопи“.

Етикети:
Сподели
КОМЕНТИРАЙ

Последни

Петдесетница е

Днес отбелязваме Петдесетница – Рожденият ден на Христовата църква или Ден на Света троица. Един от най-великите християнски празници, утвърдил…

Вампирката Аня Тейлър-Джой е тайно…

… омъжена близо две години за най-добрия си, по думите й, приятел – музиканта Малкълм Макрей. Това се случва на…

Джун Палмър е един от най-известните голи…

… модели в Англия през 60-те години на миналия век. Родена през 1940 в Лондон, започва кариерата си като топлес…

Линдзи Уагнър освен актриса е и писател

Линдзи Уагнер е американска актриса, носителка на награда Еми през 1977 г. за телевизионния сериал „Бионична жена“. Има и две номинации за Златен…

Кейт Буш първа ползва трио „Българка“…

… в края на 80-те години на миналия век и става първата западна музикантка, интегрирала българска народна музика в песните…

- РЕКЛАМА -