Богоявление в „Родопи“

MyRodopi 932 

Третият по значимост и един от най-очакваните християнски празници Йордановден беше отбелязан в община „Родопи”. Празничният ден започна с тържествена Света литургия във всички населени места от община „Родопи”.

Кметът Павел Михайлов присъства на ритуала за спасяване на богоявленския кръст в река Първенецка над село Първенец и на мъжкото хоро в студените води на река Пепелашка в Храбрино.

Александър Самсаров беше първият, който хвана кръста в село Първенец. За първи път, след много години, над 20 смели момчета се включиха в обичая по вадене на богоявленския кръст на Йордановден в селото.

31-годишният мъж, който за пореден път участва в традиционната надпревара се оказа най-ловък. И за първи път хваща кръста. Той пожела здраве на себе си и на жителите на цялата община „Родопи”.

- РЕКЛАМА -

Кметът Павел Михайлов поздрави Александър Самсаров и благодари на всички участници в ритуала.

По-късно Михайлов се присъедини към тържеството в село Храбрино. С гайди и народни носии бе спасен Богоявленският кръст в селото, а отец Димитър Карналов поведе шествието.

Над десет смелчаци се потопиха в студените води на река Пепелишка, сред тях и първокласникът Вълко. Цветан Андреев беше първият, който извади кръста. След това участниците в ритуала изиграха ледено хоро във водите на реката.

Кметът на община „Родопи” пожела здраве, успешна година, добри дела.

„Честит празник! Пожелавам ви здрава и успешна година! Нека този свят ден да ни даде здраве и сила. Да бъдем по-добри и по-смирени, а на всички именици пожелавам да са здрави, късметлии и да носят с гордост и чест името си!”

Традициите на Йордановден бяха спазени в Марково, Брестовица, Устина, Кадиево, Оризари.

Смелите мъже във всички населени места получиха подарък – хавлия с герба на община „Родопи“.

Над 1200 жители на община „Родопи“ честват своя имен ден на третия по значимост и един от най-очакваните християнски празници Йордановден. Най-много са мъжете, които носят името Йордан- 528. Жените с името Йорданка и Йордана са 440.Следват Божидар и Божидара – 146. Единици са с имената Данка, Бистра, Борил и Найден.

Сподели
КОМЕНТИРАЙ

Пиян от Куклен уби приятел по чашка в спор за шише

49-годишният Мариян Паскалев застава пред Окръжен съд Пловдив днес за убийство с особена жестокост на свой приятел по чашка и…

Мъж от Ягодово запали 8 фирмени коли

Мъж от Ягодово, запалил 8 автомобила, от които 7 фирмени, застава пред Окръжен съд Пловдив днес. Срещу подсъдимия Г. Ш.…

Търсят изход от кризата с кадри в туризма

В петък министър Евтим Милошев призова парламента да  гласува промяна в Закона за чужденците в Република България. Браншът даде светкавично…

10-те най-нездравословни мазни храни

През последните няколко десетилетия познанията ни за мазнините в храните се промениха. През 90-те години на миналия век смятахме, че…

Пухкав кекс със сладко и кисело мляко

НЕОБХОДИМИ ПРОДУКТИ яйца - 1 бр. захар - 1 ч.ч. олио - 3/4 ч.ч. кисело мляко - 1 ч.ч. сода бикарбонат - 1 ч.л. брашно -…