Първи фест на българската легенда в Лилково

MyRodopi 1.3k 
На 13 юли в село Лилково ще се проведе първото издание на Фестивала на българската легенда – Самодивско сборище – един фестивал за нематериалното културно наследство на България.
Във фестивала може да видите и чуете истории и легенди за Самодивата – истински и измислени, ще се запознаете с най-често използваните билки от Самодиви за лечение.
Ще ви прожектираме филм за Самодивската сватба, ще танцуваме Самодивско хоро, а вечерта, пред огън и с чаша вино в ръка ще слушаме от местни жители истории за Лилково и ще обсъдим и вземем решение, кое същество от българската митология да бъде образ на следващото издание на фестивала, който ще се проведе отново в Лилково, следващата година.
На фестивала ще тъчем Самодивска кърпа с прежда, билки и наричания; ще се запознаем с ритуал за гонене на Самодиви и защита от тях; децата ще изработват кукли-Самодиви от конци, дървени лъжици и билки. Ще се насладите на чаша чай и сок от лилковски бъз.
На следващия ден ще организираме поход до Щут град – древен град на пелазгите. Маршрутът ще се обходи за около 4 часа и ще бъде подготвен от лицензиран водач. Ще научим повече за Щут, светилищата и редките цветя в местността.
Заповядайте в Лилково!
Вход свободен!
Етикети:
Сподели
КОМЕНТИРАЙ

Последни

Затварят пътя Брестовица – Златитрап

Отсечката ще остане затворена за движение само днес, заради авариен ремонт. Ремонтните дейности ще бъдат извършени от Агенция "Пътна инфраструктура".…

Пловдивски полицай дърпа 3 локомотива в Златитрап

Най-силният българин - пловдивският полицай Мариян Димитров, ще се опита да постави нов рекорд като издърпа три закачени един за…

Милошев на среща с екскурзоводите

Министърът на туризма Евтим Милошев проведе официална среща със сдруженията на екскурзоводите, във връзка със съществуващата регулаторна рамка, която определя…

Ароматен домашен студен чай с праскови

Необходими продукти: 200 г захар 5 зрели праскови, 4 нарязани на парчета, а последната - на резени за сервиране 4…

Спортен празник в Куклен на новото игрище

Със спортен празник и футбол на малки врати в Куклен откриват модерно спортно игрище днес от 17:30 ч. С демонстрация…

- РЕКЛАМА -