Маратон на четенето за 24 май в община „Родопи“

MyRodopi 1.6k 

С масови, цветни и пъстри шествия, концерти , инициатива под надслов „Вземи книга, остави книга“ и поднасяне на цветя община „Родопи“ ще отбележи Деня на светите братя Кирил и Методий, на българската азбука, просвета и култура и на славянската книжовност.
Празничната програма започва още в 9:00 часа в двора на училищата в Белащица и Браниполе.

След това преподаватели, ученици и жители на двете села ще преминат в шествие няколко километровата отсечка от Белащица до Браниполе, за да се съберат на единствената улица, която е обща за двете села – последна за Браниполе и първа за Белащица. Участие ще вземат ОУ „Пенчо Славейков“ и ДГ „Ралица“ в Белащица, ОУ „Св. Св. Кирил и Методий“ в Браниполе и децата от ДГ „Синчец“ в селото.

Пъстра колона ще тръгне в 10 часа от двора на училище „Христо Ботев“ в Брестовица. Шествието ще премине тържествено през улиците на селото и в него ще се включат децата от детска градина „Първи юни“, ученици и читалището в селото. Програмата ще продължи с празнична програма на новия площад в центъра на Брестовица.

За да се осигури безопасното преминаване на участниците в празничните шествия движението на пътни превозни средства в трите села ще бъде регулирано.

- РЕКЛАМА -

В Деня на светите братя Кирил и Методий, на българската азбука, просвета и култура и на славянската книжовност училище „Васил Левски“ в Брестник ще отпразнува своя 95-годишен юбилей и 150 години просветна дейност в селото. Тържествата започват от 11 часа в салона на читалището.

В Устина 24 май ще бъде отбелязан с празничен концерт от 10:00 часа в салона на читалището, а в Златитрап от 11 часа децата ще се забавляват в парка с проява под надслов „Заедно четем и така ще (по)четем Деня на славянската писменост и азбука“.
Тържество организират и в училище „Неофит Рилски“ в Ягодово.

24 май ще събере жители и гости и във високите села от община „Родопи“. В Дедево ще открият обновената библиотека под мотото „Вземи книга, прочети книга“ и ще връчат свидетелство на дарителя на най-много книги за библиотечната читалня Спирката.
Маратон на четенето ще има в село Ситово. Празникът ще започне с поднасяне на венци и цветя пред портретите на двамата братя Кирил и Методий и ще продължи с беседа „Да опазим, съхраним и предадем“, след което във въздуха ще полетят балони, на които са изписани буквите от българската азбука.

С дискусия за бъдещето на читалището, панорамна разходка и празнична служба в църквата „Свети Пророк Илия“ ще отбележат 24 май в Чурен.

На 24 май своя празник отбелязват селата Белащица, Цалапица и Устина.

Етикети:
Сподели
КОМЕНТИРАЙ

Последни

Петдесетница е

Днес отбелязваме Петдесетница – Рожденият ден на Христовата църква или Ден на Света троица. Един от най-великите християнски празници, утвърдил…

Вампирката Аня Тейлър-Джой е тайно…

… омъжена близо две години за най-добрия си, по думите й, приятел – музиканта Малкълм Макрей. Това се случва на…

Джун Палмър е един от най-известните голи…

… модели в Англия през 60-те години на миналия век. Родена през 1940 в Лондон, започва кариерата си като топлес…

Линдзи Уагнър освен актриса е и писател

Линдзи Уагнер е американска актриса, носителка на награда Еми през 1977 г. за телевизионния сериал „Бионична жена“. Има и две номинации за Златен…

Кейт Буш първа ползва трио „Българка“…

… в края на 80-те години на миналия век и става първата западна музикантка, интегрирала българска народна музика в песните…

- РЕКЛАМА -