Как да се справим със сметищата в „Родопи“?

MyRodopi 3k 

Понеже проблемът със строителните отпадъци в Марково, община „Родопи“, придобива сериозни размери, ще си позволя да дам и моите 50 с’тинки по въпроса.

В Марково се строи не от вчера. И ще се строи все повече, която със сигурност генерира строителни отпадъци. Но това не е само в Марково. и в Белащица е така и в Ягодово… Видях сметище и в Крумово… Предполагам във всяко населено място от Община Родопи е така.

Самият аз строя в Марково и в парцела ми бяха заровени строителни отпадъци, които излязоха при изкопните работи.

Два са факторите според мен, които са основни за изхвърлянето на отпадъците.

- РЕКЛАМА -

1. Строителите не са местни и в повечето случаи изобщно не знаят, че в Първенец има депо за отпадъци. Говоря за бригадите наемани от строителните фирми. Когато получат задача да почистят, те така го разбират. Местата в които са израсли това е нормално и ако ще спестят някой лев, ще изхвърлят отпадъците къдео си решат. Преди няколко месеца свалихме записите от камерите на моя обект, за да видим кой е изхвърлил отпадъци в съседен парцел. Не знам какво е станало.

2. Вторият по-съществен проблем е, че Общинското предприятие СПЕКТЪР, което стопанисва депото в Първенец НЯМА ИНТЕРНЕТ САЙТ! В 21-ви век е нормално едно подобно предприятие да се афишира за да може всеки който има желание с един клик да види къде е депото за отпадъци и колко ще му излезе ако разтовари там.
Спомням си няколко заседания на общинския съвет Родопи, в които г-н Цанков (предходния председател на общинския съвет) „уволни“демонстративно човека на г-н Михайлов, който беше шеф на депото и назначи едно момче, което не правеше разлика между думите депониране и сепариране. Мися че беше работил като шофьор на тир до момента. Нямаше висше образование, трудно се изразяваше, но общинските съветници го намериха за подходящ за управител на депото. На първото заседание след изборите, г-н Михайлов „Уволни“ демонстративно горния младеж и върна предишния управител, който години наред пък не е сметнал за необходимо да направи сайт на предприятието.

Решението според мен.

1. Направата на сайт е ясна, въпреки че за да има ефект трябва да е направено грамотно. Това обаче практически невъзможно, защото както бригадите нямат културата и визията да изхвърлят отпадъците в депата, така и общинската администрация в Родопи няма идеята и визията да направи сайт. Като се замисля колко горди бяха от това, че излъчват онлайн заседанията през TWITCH, веднага разбирам, защо депото няма сайт. 🙂

2. Активна работа с гражданите и РЕАЛНО разследване на всяко такова изхвърляне на отпадъци. Марково е опасано от камери. Пиле не може да прехвръкне без да е заснето. Аз не знам дали моите записи са дали резултат. Никой не ми върна обратна връзка. Ако трябва да бъда честен ме знам дали следващия път ще си играя да свалям записи и да ги предоставям.

3. Лисата на Общ устройствен план (ОУП). Години наред виждам в бюджета на общината заделени пари за изработката на ОУП, но все няма. Тогава всеки строител би знаел, че черния път до нас има нужда от насипване с пръст. Не със строителни отпадъци, а с пръст. Виждам, че някога са струпвани някакви камъни и инертни материали от строителство на пътища (по моя преценка, но не съм инженер), но не са заравнени и покрити с пръст (май му казват рекултивиране). Съседа по-нагоре вчера ми намекна, че трябва да събираме пари за оправянето на този път. Щом трябва ще съберем, но дали трябва?
През това време друг съсед дал 1000 лева за извозване на пръст от отходна яма. Ето за това е нужен ОУП. Така много по-лесно ще се координира подобрението на инфраструктурата, а строителите и гражданите ще се обръщат към кмета да осъществява тази координация.

Не че горните мерки ще решат всички проблеми със строителните отпадъци, но едно е сигурно – ако не се осъществят, никога няма да се решат. Поне докато не се смени манталитета на строителите и строителните бригади. Аз не мисля, че това е възможно с еднократен административен акт. С група мерки обаче е напълно въможно. Само с постове във Фейса обаче няма да го бъде. За съжаление и липсата на визия за конкретен пакет от мерки е факт.

Но нека бъдем оптимисти. Рано или късно, ако се шуми и изисква може да се създадат условия за решаването на този проблем. Строителството в Община Родопи няма да спре в нашия живот, така че да прави каквото можем и да се надяваме поне нашите деца да живеят в по-чисто и наредено моясто.

П.П. Мен пък адски ме нервят бабуните и легналите полицаи. нито един не е боядисан. Ако още някой го дразнят, жълтата боя е от мен. Готов съм в Акт на гражданско неподчинение да боядисам бабуните, че ми омръзна да сменям накрайници и шарнири.

Етикети:
Източник:Васил Кендов
Сподели
КОМЕНТИРАЙ

Последни

Пустите копейки станали московци

Пустите копейки на "Възраждане", БСП и ИТН внасяли вот на недоверие към служебния кабинет. Най-добре да го внесат в Конституционния…

4 г. не можеше, а за 4 ч. може! Водата в Брестовица!

4 години кметът на община "Родопи" Павел Михайлов не можеше да оправи с държавата проблема с мангановата вода в Брестовица,…

Над 1,8 млн. туристи от началото на зимния сезон

Отбелязваме ръст от 29% на туристи от Турция За периода 1 декември 2023 г. – 25 март 2024 г., регистрациите…

Кели Брук с перфектните форми на ХХI в.

Британският модел и актриса Кели Брук (44) се оказва с перфектните форми, според изследване на американски учени от университета в…

„Тайната вечеря на дяков Левски“ в Перущица

Театрално-музикален център Кърджали кани на представление по пиесата на Стефан Цанев "Тайната вечеря на дяков Левски" в читалището в Перущица.…

- РЕКЛАМА -