Национален ден на пътната безопасност

MyRodopi 935 

На 29 юни се отбелязва Националният ден на безопасността на движението по пътищата. Община „Родопи“ се включва към призива на Държавната агенция „Безопасност на движението по пътищата“ на този ден да се акцентира върху важността на темата, като глобален проблем и да се насочва вниманието към намаляване на смъртността и тежките наранявания при пътни инциденти.

Денят 29 юни ненапразно е избран. Черната статистика показва, че летните месеци са най-тежките по отношение на смъртни случаи.
През изминалата 2023 г. в страната са настъпили 6 989 пътнотранспортни произшествия (ПТП) с 525 загинали и 9 091 ранени лица, като две трети от тях са в населени места. От всички смъртни случаи 96 включват пешеходци. Загубихме 30 деца, а 1 329 са ранени. Тази статистика е обезпокоителна и неприемлива.

Пътната безопасност е важна, тъй като пътните катастрофи са причина за 1,35 милиона смъртни случая в световен мащаб и над 84 000 смъртни случая в европейския регион всяка година.
Пътните катастрофи са водещият убиец на хора на възраст между 5 и 29 години. Тридесет процента от смъртните случаи при пътни катастрофи включват пешеходци и велосипедисти, които са сред най-уязвимите участници в пътното движение.

Безопасността на движението по пътищата е отговорност на цялото общество. За да се опази човешкият живот и здраве, често е необходима само малко толерантност, дисциплина и адекватна преценка от страна на участниците в движението. Каквото и да се говори по темата, не може да се отрече, че личната отговорност на всеки зад волана е определяща за това да няма катастрофи, загинали и ранени на пътя.

Призив към родителите и образователната система е да формират добри поведенчески модели сред децата и младежите, утвърждавайки безопасността на движението като ценност. Приемаме концепцията за учене през целия живот като средство за придобиване на трайни знания, умения и нагласи за безопасност на пътя.

Ангажимент на държавните администрации е да полагат дължимата грижа при предоставяне на публични услуги, които поставят човека, живота, здравето и правото на безопасна мобилност в основата на обществените отношения.

Община „Родопи“ и Държавна агенция „Безопасност на движението по пътищата“ Ви пожелават безопасно пътуване и спокоен летен сезон!

Етикети:
Сподели
КОМЕНТИРАЙ

Последни

Снежнобял елен в Белица

Рядко срещан снежнобял елен-лопатар беше заснет край Белица от инж. Цветомир Цолов. Снимки и видео на албиноса е направил фотографът,…

Ретро влак по теснолинейката и през август

След успешно стартиралите съботно-неделни атракционни влакове по теснолинейката през юли, композицията с ретро вагоните ще се движи в Пиринския край…

Илинденски събор в Руен

Традиционният Илинденски събор в село Руен бе открит от кмета на селото Здравко Куманов в присъствието на кмета на община…

Вижте как събират пари за вода на Върховръх

Вилна зона Върховръх - който не плати, остава без вода

Почитаме Света Мария Магдалина

Днес Православната църква почита Света Мария Магдалина (Магдалена). Първа видяла възкръсналия Господ, и първа възвестила с радостните думи: "Христос воскресе!"…

- РЕКЛАМА -