Епистоларен кеч в групата „Граждани от с. Първенец“

MyRodopi 3.6k 
Епистоларен кеч в мрежата между кметицата на село Първенец Ренета Плевнелиева и кмета на община „Родопи“ Павел Михайлов се разигра в празничните дни.
Тепихът е фейсгрупата „Граждани от с. Първенец“ – селото, което преди Девети септември е носело съвсем друго име.
Михайлов и Плевнелиева са жители на Първенец.
Ето какво първо написа в групата кметицата на селото:
Уважаеми жители на с. Първенец,
Обръщам се към вас с чувство на дълбоко разочарование и възмущение. Както всички знаете, ул. „Васил Левски“ в нашето село вече е отворена, за движение, след извършения ремонт. В повечето населени места това значимо събитие се отбелязва с официална церемония, на която кметът на общината и кметът на населеното място тържествено прерязват лента в присъствието на жителите и гостите.
Но в нашето село, тази церемония се превърна в частно парти за ограничен кръг хора с определени длъжности – управителят на общинска фирма „Спектър“, наместниците на с. Лилково и с. Ситово, както и охраната от общинското дружество „Родопи 95“ АД. Вероятно само те внасят данъци в бюджета, затова имат привилегията да присъстват?!
Или може би улицата е частна?!?
Уважаеми господин кмет на Община „Родопи“, всички ние знаем как се формира общинският бюджет. Жителите на с. Първенец са част от хората, благодарение на които заемате този пост. Те са хората, които са ви гласували доверие да администрирате правилно средствата от общинския бюджет, тоест да се разпореждате с техните средства, и очакват това да се случва прозрачно, при спазване на законите и моралните принципи, в които сте се клел.
Не забравяйте, че вие изпълнявате решенията на Общинския съвет. Ремонтът на улицата не е ваш личен проект, за да го превръщате в личен празник в тесен кръг. Вие изпълнявате волята на народа, за народа. Откриването на улицата беше извършено в пълно противоречие с всички морални норми и стандарти.
Превърнахте труда и усилията на много хора в свой личен празник – поведение, което не съответства на заеманата от вас длъжност. Благодарността ви беше насочена към неправилните хора! Това е дързък акт на незачитане на хората, участвали във вземането на решението, хората, участвали в изпълнението, и най-вече на жителите на с. Първенец!
С уважение,
Ренета Плевнелиева
Кмет на с. Първенец
А ето и отговорът на кмета на „Родопи“ и жител на Първенец Павел Михайлов:
Уважаеми жители на село Първенец, обръщам се към вас не само в качеството си на кмет на Община Родопи, но и като обикновен ваш съгражданин, който живее в селото от рождението си.
Изказвам искреното си възмущение от поредните интриги и нападки към мен от страна на кмета на Първенец г-жа Плевнелиева. Клеветите не бива да бъдат способ на работа за човек на този сериозен обществен пост. Грозно е. Защо създавате обществено напрежение? Защо разединявате хората?
Наслушах се на клевети и в миналогодишната предизборна кампания и след това. То не бяха тролове в социалните мрежи, бълващи лъжи, не бяха слухове разпространявани под сурдинка.
Сега вече с изключителен цинизъм бях обвинен в организиране на „частно парти“ на откриването на улица „Васил Левски“.
Абсолютна лъжа. На откриването присъстваха много първенчани, вкл. и хората от улицата, които извоюваха една своеобразна победа, изразявайки гражданската си позиция, за което им благодаря от сърце! Защото без тяхната помощ имаше голяма вероятност проекта да се провали. А сега от писанията ви разбирам, че за вас не е важно, че улицата е ремонтирана, а важното е, че вие не присъствате на откриването.
Ето фактите:
Улицата беше в плачевно състояние години наред, разкопана, със започната, но недовършена канализация. Още в началото на първия си мандат като кмет, планирах да направим основен ремонт и да довършим канализацията. Възложих изготвянето на КСС, което определи стойността на ремонта на около 1 милион лева. Това е сериозна сума, с която бюджета на общината трудно би се справил. Ето защо, опитах да осигуря финансиране от държавата.
Възложих изготвянето на проект и многократно настоявах същия да бъде финансиран. В края на 2022 г. бяха преведени част от средствата за благоустрояването на улицата. Не бяха преведени обаче средствата за канализация. На всички е ясно, че първо трябва да се положи канализацията и след това да се асфалтира. Наложи се да чакаме и приемането на държавния бюджет и превода на средствата за канализация.
Започнахме процедурите по ЗОП. В крайна сметка взех решение да отделим собствени средства и да дофинансираме осъществяването на проекта от общинския бюджет. Наложи се това да бъде гласувано с решение на общинския съвет и чисто формално да бъде добавена една дума в решението – „канализация“.
Няколко пъти внасях докладна до тогавашния председател на ОС, но поредната изненада предстоеше. Наближаваха местните избори, а председателя беше кандидат за кмет на Община Родопи. Проектът беше пред провал, тъй като щеше да се наложи да върнем средствата на държавата, ако те не бъдат усвоени. Тук трябва да припомня, че кмета на Първенец г-жа Плевнелиева беше издигната в предишния мандат от квотата на председателя на ОбС, който от своя страна нямаше никакъв интерес да направя ремонт на улицата, тъй като предстояха избори.
Абсурдна ситуация, госпожо Плевнелиева, нали? Хората не усетиха вашата подкрепа тогава. Живущите на улицата идваха на заседанията на общинския съвет, настоявайки да се вземе решение. Стигна се и до граждански протест на самата улица, широко отразен в медиите. Къде бяхте вие тогава? Защо не ги подкрепихте?
Като не помагате, поне не пречете. За щастие, в първата сесия на новоизбрания Общински съвет, беше взето правилното решение и успяхме да ремонтираме улицата.
За съжаление в Първенец не получавам подкрепа от местния кмет, за разлика от всички останали населени места в общината. В постоянен диалог съм с кметовете. Чувствам тяхната подкрепа, за което им благодаря.
Първенец е в сърцето ми, въпреки, че позицията която заемам ме задължава да се грижа за всички населени места в нашата община. Старая се разпределението на средствата да бъде балансирано и справедливо.
Досега хората от селото се заблуждаваха, че вие имате участие в инфраструктурните проекти, които се реализираха в селото. Сега е време да научат истината.
Приоритет на кмета на общината е да формира бюджета и да се грижи за инвестициите и инфраструктурните проекти.
Задължение на кмета на населеното място е да се грижи за чистотата на селото и сметосъбирането, да осъществява контрол върху работата на служителите на кметството.
Имам сериозни забележки за чистотата на селото. Моля, поддържайте в добро състояние новия прекрасен парк около читалището. Недопустимо е децата да играят на криеница, лежейки в обраслата трева. Състоянието на парк Чинара е покъртително, да не говорим за големия парк. Тротоарите са обрасли с трева. Шахтите на съществуващата канализация са пълни с пръст, почистете ги.
Първенец заслужава да бъде чисто и красиво място. Видно е, че селото се променя. В миналия мандат успях да реализирам следното:
Ремонт на над 20 улици. Канализация на кв. „Терасите“.
Строителство на прекрасния парк с пеещи фонтани, интерактивен фонтан, лятно кино със сцена, детска и фитнес площадка.
Нов исторически площад „Съединение“ и паметник на Захари Стоянов.
Нов мост над реката. Подмяна на уличното осветление с ново енергоспестяващо.
Ново мини футболно игрище, което е пълно с деца.
Безплатни детски градини и т.н. и т.н.
Сигурен съм, че най-доброто за селото тепърва предстои. С моя екип от общината изготвихме проект за нова сграда на детска градина, подадох документи пред Министерство на образованието. От 33 одобрени проекта за цяла България, 4 са за Община Родопи, 1 от които за Първенец.
Моята мечта е да възстановя храм „Св.Св. Константин и Елена“ и съм убеден, че ще го направя заедно с БПЦ.
Готов е и проекта за футболния стадион, за който ще търся държавно финансиране.
Работя за осъществяване на ремонта на пътя Коматево – Първенец, като настоявам пред държавата за смяна на водопровода, нова пътна връзка за тържището и нова пътна връзка за околовръстното шосе.
В най-скоро време ще направя първа копка за обновяване на парк „Чинара“, средствата са осигурени.
Имам визия за проектиране на лесопарка до реката.
Предстои осъществяване на проекта за енергийна ефективност на читалището, което ще придобие съвсем различна визия.
Искам да подобря инфраструктурата на още няколко улици.
А вие, просто поддържайте селото чисто, желая ви го от сърце. Инфраструктурата е мой приоритет и задължение, ваш – чистотата на селото.
Госпожо Плевнелиева, не се опитвайте да настройвате хората срещу мен. Защо разединявате? Недопустимо е да си говорим по социалните мрежи. Моля, не изпускайте нервите си.
Бъдете по-смирена. Просто си вършете работата, а аз ще върша моята. И не забравяйте, че Първенец е кауза. Не сме на тези отговорни постове, за да се харесваме, достатъчно е всеки да изпълнява съвестно задълженията си, за да може селото да просперира. Влагам цялата си енергия за да осъществя визията си за развитие, не само на Първенец, но и всички останали населени места в общината. Нека да осигурим на жителите на родното ни село спокойствие, ред, стабилна инфраструктура и красива околна среда.
С уважение, Павел Михайлов, кмет на Община Родопи
Етикети:
Сподели
КОМЕНТИРАЙ

Последни

Затварят пътя Брестовица – Златитрап

Отсечката ще остане затворена за движение само днес, заради авариен ремонт. Ремонтните дейности ще бъдат извършени от Агенция "Пътна инфраструктура".…

Пловдивски полицай дърпа 3 локомотива в Златитрап

Най-силният българин - пловдивският полицай Мариян Димитров, ще се опита да постави нов рекорд като издърпа три закачени един за…

Милошев на среща с екскурзоводите

Министърът на туризма Евтим Милошев проведе официална среща със сдруженията на екскурзоводите, във връзка със съществуващата регулаторна рамка, която определя…

Ароматен домашен студен чай с праскови

Необходими продукти: 200 г захар 5 зрели праскови, 4 нарязани на парчета, а последната - на резени за сервиране 4…

Спортен празник в Куклен на новото игрище

Със спортен празник и футбол на малки врати в Куклен откриват модерно спортно игрище днес от 17:30 ч. С демонстрация…

- РЕКЛАМА -