Коледари озвучиха с песни и гайди Първенец

MyRodopi 923 

Коледният дух обхвана Първенец с идването на коледарите. Песни, гайди и кавал огласиха селото и зарадваха жителите. Традицията в този си вид се спазва вече 12 години, а за втори път се включват и деца.

Коледарите са се разделили на няколко групи, за да може да достигнат до повече хора. Изпълняват традиционни песни и благословии, като подбират репертоара индивидуално във всеки дом. Коледарите пеят за здраве, благоденствие, плодородие и берекет. Благословят всички членове на семейството и известяват благата вест за раждането на малкия Бог.

Основател и ръководител на коледарската дружина е Йордан Терзиев.  Неговата любов към фолклора е в основата на цялото това начинание, като това е и негово хоби и професия. Той е завършил Музикалната академия в Пловдив и се занимава професионално с хореография, ръководител е на танцовия състав „Жарава” в Първенец и на детския състав  „Луди Млади” в Пловдив.

Не е родом от Първенец, но от 15 години вече развива състава в селото.  Същото се отнася и за голяма част за коледарите,  като част от тях са пловдивчани, други са от съседните села, а няколко момчета идват специално от София, за да станат част от дружината.

- РЕКЛАМА -

Първоначално групата се сформира от любители танцьори от двата състава, като е наброявала едва 12 души, а първата репетиция дори не предвещава особен успех.

Станиникът е водачът на коледарите, според българската традиция той е единственият женен от групата, а всички останали са ергени.  Коледарите са само мъже, тръгват на полунощ между Бъдни вечер и Коледа, благославят дома и домакините, които ги посрещат. Те са хората, които разпространяват благата вест за раждането на Божия син.  С песните си славят господа, пеят за здраве, берекет и благородие.

Сподели
КОМЕНТИРАЙ

Последни

Куче акита нахапа мъж в Белащица

Куче от породата акита е нахапало човек в Белащица, алармира в мрежата Теодор Читаков. Според него кучето е домашно, но…

Екскурзовод благодари на община Лъки

Ивайло Мирчев, екскурзовод, благодари сърдечно за перфектното обслужване, което е получил в община Лъки. Ето поста му в социалната мрежа:…

Лъки два дни с прекъсвания на тока

Общинска администрация- Лъки уведомява, че на 29.04.2024г. /понеделник/ и 30.04.2024 г. /вторник/ поради профилактични ремонтни дейности по електросъоръжения ще бъде…

Агнешка чорба за Великден

НЕОБХОДИМИ ПРОДУКТИ агнешки дреболии - 500 г дроб и чревца пресен лук - 3 стръка моркови - 1 бр. олио - 3 - 4…

Започват проверки на храните преди Великден

Агенцията по храните тръгва на проверки преди великденските празници. Инспекторите ще следят за качеството на всичко това, което бихме сложили…

- РЕКЛАМА -