Селата в „Родопи“ на крак за Цветница и Великден

MyRodopi 2.3k 
Селата от община „Родопи“ празнуват Цветница и Великден с програма по места.
В празничната неделя на Цветница в село Златитрап организират великденски базар и художествен програма с участието на децата от ДГ „Първи юни“, детски танцов състав „Тракийски звънчета“ и женска певческа група „Вечен плам“. Концертът под надслов „Шарене плетеница навръх Цветница“ започва в 10 часа в двора на църквата „Света Марина“.
Населените места подаряват радостни великденски забавления за децата на община „Родопи“. На 29 април малчуганите от ДГ „Ралица“ в Белащица ще изнесат музикално-артистичен спектакъл.
В седмицата преди Великден читалището в село Първенец организира детски работилници за изработка на украса и боядисване на яйца. На Велики четвъртък, 2 май, великденски работилници за изписване на яйца ще има в Браниполе.
Програмата продължава в събота с „Пъстър шарен Великден“ в село Златитрап. Кметството в Устина пък е подготвило забавления с аниматор, изработване на великденски кошнички, много лакомства и козуначета за децата на селото.
Седмица на благотворителността тече в село Браниполе, а събраните хранителни продукти ще бъдат раздадени на нуждаещи се на 2 май.
Вижте цялата програма по населени места:
Белащица
На 27.04.2024 г. Лазаруване – около 30 момичетата от ПДТС „Белащенче“ ще тръгнат от църквата, благословени от отец Мирослав, оттам разделени на два лъча ще обиколят по- голямата част от селото, извършвайки характерните ритуали за празника.
На 29.04.2024 г. от 18:00 часа в салона на читалището ще има музикално-артистичен спектакъл с участието на деца от ДГ „Ралица“.
Браниполе – НЧ „Н. Й. Вапцаров“ – 1920 г.
От 22.04 до 30.04.2024 г. – Седмица на благотворителността. Събиране на хранителни продукти за хора в неравностойно положение.
На 26.04 от 18,00 ч. – Украсяване на дървото за Великден в парка на селото.
На 27.04 от 10,00 ч. – Лазаруване по домовете
На 02.05. от 11,00 ч. – Боядисване на яйца за Великден в двора на църквата.
На 02.05 след 16.00 ч. Раздаване на хранителните продукти, събрани в Седмицата на благотворителността.
Златитрап
27.04.2024 г. – Лазаруване
9:00 часа тръгване на групите от Читалището, за да обходят всички къщи на селото. Златитрап е първото село от община „Родопи“, което възстановява обичая.
28.04.2024 г. – „Шарена плетеница навръх Цветница“ –
10:00 часа в двора на църквата „Света Марина“ – Великденски базар и Художествена програма с участието на:
ЦДГ „Първи юни“
ДТС „Тракийски звънчета
ЖПГ „Вечен плам“
04.05.2024 г. – Пъстър шарен Великден“
10:30 часа в парка на селото – Забавни великденски игри, Работилница „Направи си сам“, Изработване на поставки за яйца от картон, Оцветяване на великденски картинки, Декорация на меденки, Почерпка на децата с бабини великденски курабии, приготвени от бабите -членове на Пенсионерски клуб „Здравец“ село Златитрап
Кадиево
На 26.04 2024 от 17:00 часа в Конферентната зала на Народна библиотека „Иван Вазов“ гр. Пловдив – Пролетен концерт и изложба на малки и големи таланти – творчески калейдоскоп с участието на децата от ДГ, ОУ, клас пиано при НЧ в Кадиево и арт произведения на талантливи жители на Кадиево.
На 27.04.2024 г. – в 9,30 ч. Лазаровден – Общо 32 лазарки, разпределени в 5 групи ще пресъздадат обичаите за Лазаровден и ще обходят домовете на селото. Обиколката ще приключи около 12:00-12:30, когато в парка на селото лазарките ще люлят за здраве и се извие пъстро хоро с всички жители на селото.
Крумово
В читалище „Наука-1919г.“ – с. Крумово в седмицата преди празника ще се организират великденски работилници за деца
На 27 април – Лазаровден момиченцата от Детска вокална група „Светулка“ ще лазаруват из селото.
Марково
24.04.2024 в салона на читалището има планиран благотворителен Великденски концерт „Великденско огънче в сърцето си нося“. В него ще участват деца от школите и самодейци на читалището, както и деца от детската градина и училището в Марково.
Първенец
На 27.04. лазарки ще обикалят къщите на село Първенец и празникът ще бъде отбелязан с традиционните песни и танци.
В 12:00 ч. всички лазарки ще бъдат пред читалището за да отбележат началото на благотворителния базар.
В седмицата преди Великден читалището ще организира детски работилници за изработка на украса и боядисване на яйца.
Устина
На 27 април лазарската група към читалището ще се събере пред църквата, от където след благословия от свещеника, ще започне обичаят Лазаруване. Лазарките ще обиколят всички християнски къщи, ще пеят и ще наричат.
На 04.05.2024 г от 10 ч. съвместно с кметство с. Устина, родители и деца ще боядисват яйца, ще изработват великденски кошнички, ще се раздават лакомства и козуначета. За всички деца след това ще има забавления с аниматор.
Етикети:
Сподели
КОМЕНТИРАЙ

Последни

Продава панорамни парцели 6-800м2 под Белащица

кодг 61645. Парцели УПИ от 600-800м2, в микрорайон за 20 жилищни имота между Белащица и Марково. Парцелите ще са за…

Вилните зони на Храбрино – на сухо

Във вилните зони на Храбрино ту има, ту няма вода, лошото е, че няма никаква яснота кога и за колко…

Волейболистките ни до 18 – еврошампион!

Националният отбор на България по волейбол за девойки до 18 години стана европейски шампион. Във финала на шампионата в Румъния…

4 общини събраха над 19 хил. лв. за мъж от Лъки

Над 19 хиляди лева събраха хора от четири родопски общини - Лъки, Чепеларе, Мадан и Златоград за лечението на Кадир…

Два дни младежки фест в Чепеларе

Заповядайте на "ТУКА Е ТАКА ФЕСТ" на 3 и 4 август в Градския парк на Чепеларе. Младежкият двудневен фест ви…

- РЕКЛАМА -