Шествия и музика в „Родопи“ за 24 май

MyRodopi 1.3k 
С масови, цветни и пъстри шествия, концерти , инициатива под надслов „Вземи книга, остави книга“ и поднасяне на цветя община „Родопи“ отбеляза Деня на светите братя Кирил и Методий, на българската азбука, просвета и култура и на славянската книжовност.
Кметът на общината Павел Михайлов уважи поканата на училище „Св. Св. Кирил и Методий“ в Браниполе.
Преподаватели, ученици и жители на Браниполе преминаха в шествие няколко километровата отсечка по главната улица „Родопи“ в Браниполе, за да се съберат заедно с представителния блок на ОУ „Пенчо Славейков“ и детска градина „Родина“ в Белащица на единствената улица, която е обща за двете села – последна за Браниполе и първа за Белащица. Те си дадоха среща, за да споделят неповторимата емоция и да отбележат празника на българското Абеве.
„На този ден заслужено българинът отдава почит към труда на своите учители по дух. По традиция всяка година и общинското ръководство изразява признанието си към тях пред обществеността на община „Родопи“, поздрави кметът на община „Родопи“ Павел Михайлов.
Той бе гост на тържеството по случай 95 години от основаването на Основно училище „Васил Левски“ в Брестник.
„Има нещо величаво и свещено в благородното дело да създадеш училище, да вградиш в него мечтите си, да му вдъхнеш неповторим дух и всичко това да превърнеш в традиция и най-трудното – с любов да го предадеш на поколенията да го развиват и пазят“, каза в поздрава си кметът Павел Михайлов.
Пъстра колона тръгна от двора на училище „Христо Ботев“ в Брестовица. Шествието премина тържествено през улиците на селото и в него се включиха децата от детска градина „Първи юни“, ученици и читалището в селото. Програмата продължи с празнична програма на новия площад в центъра на Брестовица.
В Устина Денят на светите братя Кирил и Методий, на българската азбука, просвета и култура и на славянската книжовност съвпадна и с празника на селото. Гости на събитието бяха председателят на ОбС „Родопи“ Владимир Маринов и заместник-кметът на община „Родопи“ Емилия Иванова.
Тържествата започнаха с празничен концерт в салона на читалището и продължиха с народни борби с участието на клубовете в Устина, Пазарджик, Асеновград, Стамболийски, Пловдив и Свиленград.
„Благодаря, че ме направихте съпричастен на емоцията, която изобилстваше на този ден. Образованието е най-силното оръжие,
което може да промени света. Словото-нашето средство на доброто, за бъднината, за мир. Българските традиции – изворът, от който черпим гордост и национално самочувствие“, отправи поздрав председателя на ОбС „ Родопи“ Владимир Маринов.
На 24 май в Дедево откриха обновената библиотека под мотото „Вземи книга, прочети книга“ и връчиха свидетелство на дарителя на най-много книги за библиотечната читалня „Спирката“.
Маратон на четенето организираха в село Ситово. Празникът продължи с беседа „Да опазим, съхраним и предадем“, след което във въздуха полетяха балони, на които са изписани буквите от българската азбука.
С дискусия за бъдещето на читалището, панорамна разходка и празнична служба в църквата „Свети Пророк Илия“ ще отбележат 24 май в Чурен.
В Златитрап децата се забавляваха в парка с проява под надслов „Заедно четем и така ще (по)четем Деня на славянската писменост и азбука“.
Етикети:
Сподели
КОМЕНТИРАЙ

Затварят пътя Брестовица – Златитрап

Отсечката ще остане затворена за движение само днес, заради авариен ремонт. Ремонтните дейности ще бъдат извършени от Агенция "Пътна инфраструктура".…

Пловдивски полицай дърпа 3 локомотива в Златитрап

Най-силният българин - пловдивският полицай Мариян Димитров, ще се опита да постави нов рекорд като издърпа три закачени един за…

Милошев на среща с екскурзоводите

Министърът на туризма Евтим Милошев проведе официална среща със сдруженията на екскурзоводите, във връзка със съществуващата регулаторна рамка, която определя…

Ароматен домашен студен чай с праскови

Необходими продукти: 200 г захар 5 зрели праскови, 4 нарязани на парчета, а последната - на резени за сервиране 4…

Спортен празник в Куклен на новото игрище

Със спортен празник и футбол на малки врати в Куклен откриват модерно спортно игрище днес от 17:30 ч. С демонстрация…