Ситовският водопад – това трябва да се види

MyRodopi 1.4k 
Ситовският водопад е интересен водопад, намиращ се на разклона на пътя за две малки родопски селца – Ситово и Лилково. Той се намира само на 30 километра югозападно от Пловдив, като се до него се стига за около 30-40 минути от града.
Водопадът образува интересни форми и се намира на леснодостъпно място, на метри до самия път. Той се вижда и отгоре, но можете да слезете до него, за да се нарадвате на красотите на природата отблизо. Имайте предвид, че пътеката е стръмна и хлъзгава.
Маршрутът до водопада е лесен, като той може да се посети с цялото семейство. Ако решите да отидете, то най-добре отидете през лятото, когато е най-красиво. По-сухото време означава и по-лесно достигане на водопада по не толкова кална пътека.
До водопада се стига лесно с автомобил, като около него има места за паркиране извън пътя. Освен него там можете да видите и много растения като: бор, бук, къпини, малини и други. Също така в областта можете да видите и много дребни животни като: сокол, орел, лисица, лалугер, таралежи и други.
Маршрут
До водопада се стига много лесно. Трябва да тръгнете към село Ситово, като малко преди селцето, на около 3 километра северно от него, пътят се разклонява на две. Ако продължите направо, отивате към село Ситово, а ако продължите вдясно, има мост – пътят, който минава през моста, продължава към село Лилково.
Водопадът се намира точно под моста, като удобно място за оставяне на автомобила ви е малко след него, където има разширение в страни от пътя.
Ако решите да слезете до самия водопад, който е няколко метра по-надолу, под моста трябва да минете по стръмна пътечка, която е дълга 10-ина метра. Водопадът е леснодостъпен – може и да не слизате до него – пак се вижда цялостно. Природата около него също е много красива, което прави гледката и разходката невероятни.
Още за Ситовския водопад
Ако искате да направите кратка разходка из Родопите, то пътят към село Ситово е чудесна идея. Пътят минава през много красиви места, които в топлите дни предлагат уникално спокойствие и гледки. Ситовският водопад се намира близо до град Пловдив, на не повече от 30-ина минути с автомобил. До него се стига по асфалтиран път, който е в добро състояние, но има доста завои.
Водопадът е малък, но красив – отлична идея е за приятна разходка, като можете също така да се порадвате и на рекичката. Близо до водопада има и други интересни местенца, които са добра идея за кратка разходка. Водопадът е в няколко пада, като те са високи около 1.5-2 метра, образувайки красива гледка.
Други забележителности близо до Ситовския водопад
Една интересна забележителност, с неясна история, се намира само на няколкостотин метра по пътя към село Ситово – Ситовският надпис. Това е надпис, съставен от йероглифи, които така и не са разчетени. До надписа се стига директно от пътя, по стръмна и кратка пътечка, пред която има табела с информация. Пътят до надписа отнема не повече от 20-30 минути пеша.
Друга интересна забележителност е местността Щутград. Тя се намира на север от село Ситово. Там има останки от крепост и също така се откриват много красиви панорамни гледки. До нея се стига за около 1 час от селцето по планински път, който върви през гората и преминава в пътечка.
Също така наблизо се намира и Момина скала – това е много красива панорамна площадка насред скалите. До нея се стига от село Извор, като можете да оставите колата си на центъра на селцето и да поемете на запад. Може да се ориентирате по маркировката, която е по стълбовете. От селцето до Момина скала разходката е лека и приятни и не отнема повече от 1 час. Без много изкачвания е и от нея се откриват също много красиви гледки към Родопите.
Етикети:
Източник:Аз България
Сподели
КОМЕНТИРАЙ

Последни

Случва се…

Интересно влиза ли в застраховката, застрахователно събитие с щета в резултат от  среща със слон?!?

Из записки от българската Промяна…

Кирил Петков: Значи отиваш при Корнелия и и казваш, че колите, пътищата са твои, тя там… Ние знаем. Асен Василев:…

Маратон на четенето за 24 май в община „Родопи“

С масови, цветни и пъстри шествия, концерти , инициатива под надслов „Вземи книга, остави книга“ и поднасяне на цветя община…

Само 2% от учителите дават свобода на избор

Едва 2% от българските учители уверено дават избори на учениците си в класната стая и възможност да управляват собственото си…

Джипът на НСО с К. Петков се е движил със 160 км/ч при катастрофата

"Загиналият шофьор при тежката катастрофа с кола на НСО на входа на Аксаково не е имал добра видимост заради пътни…

- РЕКЛАМА -