Петровски празници в Ягодово

MyRodopi 1.3k 

Певчески групи и фолклорни танцови състави ще се събират на Петровските празници в село Ягодово този уикенд. Фестивалът е част от тържествата по повод традиционния събор на селото – Петровден. Той се провежда под егидата на община „Родопи“, организиран от местното читалище „Искра – 1897“ и Кметство Ягодово.

Стотиците любители на българските народни танци ще се съберат на стадиона в селото на 29 юни от 10:00 часа, обличайки българска носия и показвайки фолклорното богатство от всеки регион на страната. Националният фолклорен фестивал „ Петровско надиграване“ е със състезателен характер, а целта е да запази, популяризира и развие българския фолклор. Сцената дава възможност за изява на малки и големи, на танцови състави, клубове, школи, хорове, музиканти, занаятчии, ателиета.

Празникът продължава и в неделя с шествие и АРТ феста „Тайните на бабината ракла“, където ще се демонстрират кукерски игри, ще пресъздадат обичая Еньовден, ще нагостят всички участници и гости с традиционния понуденски фасул. За любопитните и сръчните ще има и занаятчийски ателиета.

За първи път тази година в двата фестивални дни се организира и екоинициатива под надслов „Шевица от капачки“.

„Нека съхраним любовта към фолклора, който нашите предци са сътворили през вековете, за да запазим своя национален облик. Станете част от всичко това със своите приятели, семейства и почитатели!“, канят организаторите.

В специално оформени фотокътове гости и участници ще могат да си правят снимки за спомен по време на празничните дни.
„Петровските празници“ в Ягодово се откриват този петък от 19:00 часа с изпълнения на самодейците от НЧ „Искра 1897“, ученически групи и деца от детската градина в селото.

Част от празничния цикъл е и традиционният курбан за здраве, който всяка година се раздава в двора на параклиса „Петър и Павел“ навръх Петровден – 29 юни.

Етикети:
Сподели
КОМЕНТИРАЙ

Последни

Продава панорамни парцели 6-800м2 под Белащица

кодг 61645. Парцели УПИ от 600-800м2, в микрорайон за 20 жилищни имота между Белащица и Марково. Парцелите ще са за…

Вилните зони на Храбрино – на сухо

Във вилните зони на Храбрино ту има, ту няма вода, лошото е, че няма никаква яснота кога и за колко…

Волейболистките ни до 18 – еврошампион!

Националният отбор на България по волейбол за девойки до 18 години стана европейски шампион. Във финала на шампионата в Румъния…

4 общини събраха над 19 хил. лв. за мъж от Лъки

Над 19 хиляди лева събраха хора от четири родопски общини - Лъки, Чепеларе, Мадан и Златоград за лечението на Кадир…

Два дни младежки фест в Чепеларе

Заповядайте на "ТУКА Е ТАКА ФЕСТ" на 3 и 4 август в Градския парк на Чепеларе. Младежкият двудневен фест ви…

- РЕКЛАМА -