40 г. Дяволския мост – паметник на културата

MyRodopi 1.7k 

Утре се навършват 40 години от обявяването на Дяволския мост (Шейтан кюпрю) до Ардино за паметник на културата. Това става през 1984 г. Мостът е построен в началото на XVI век по заповед и желание на султан Селим I, като част от път, свързващ Горнотракийската низина с Беломорска Тракия и Егейско море.

Предположенията са, че мост на това място е имало още от римската епоха като част от значимия античен път Виа Егнатия, свързващ Бяло море и Тракия през прохода Маказа.

Мостът е свързан и с легендата за вграждането на човешката сянка.

Както всички мистични места в България, и това място е съпроводено с редица легенди, каза пред БНР Георги Кючуков – историк и екскурзовод с богат опит. По думите му за Дяволския мост има няколко легенди и разказа част от тях:

- РЕКЛАМА -

„Когато говорим за Дяволския мост, съществува мотивът за вграждането на дявола. Легендата разказва, че когато този мост е трябвало да бъде построен, той не се получавал, а в околността е имало жена, за която хората знаели, че има способността да предсказва. Когато строителите се допитали до нея, тя им казала, че мостът иска човешка жертва и това трябва да бъде първият човек, който те ще срещнат на следващия ден, и с кръвта му да бъде строен хоросанът на моста и това ще даде здравината. Всички знаели, че на следващия ден съпругите им ще занесат храна и успели да ги предупредят. Само най-младият майстор не направил това. Легендата разказва, че точно съпругата на най-младия от майсторите е пренесена като жертва. Вграждането на нейната сянка също съществува като мотив„.

Според друга легенда майстор Манол се допитал до дявола какво трябва да се случи, за да бъде този мост здрав. Получава отговор, че може да го направи с условието, че неговият образ хем да се вижда, хем да не се вижда – такъв трябвало да бъде майсторлъкът, разказа Кючуков в интервю за предаването „Хоризонт до обед“.

Днес хората, които посещават мястото, търсят точната позиция на слънцето – то трябва да е точно над моста и отражението на една скала във водата дава поразително изображение на дявола, отбеляза историкът.

По думите му друго интересно отражение на скалата във водата е на султанска глава.

Дяволският мост се намира в интересен регион, в който хората трябва да градят мостове един към друг. Тук успяваме да го направим„, коментира още той. Според него символиката за този регион има значение.

Етикети:
Източник:БНР
Сподели
КОМЕНТИРАЙ

Последни

Пустите копейки станали московци

Пустите копейки на "Възраждане", БСП и ИТН внасяли вот на недоверие към служебния кабинет. Най-добре да го внесат в Конституционния…

4 г. не можеше, а за 4 ч. може! Водата в Брестовица!

4 години кметът на община "Родопи" Павел Михайлов не можеше да оправи с държавата проблема с мангановата вода в Брестовица,…

Над 1,8 млн. туристи от началото на зимния сезон

Отбелязваме ръст от 29% на туристи от Турция За периода 1 декември 2023 г. – 25 март 2024 г., регистрациите…

Кели Брук с перфектните форми на ХХI в.

Британският модел и актриса Кели Брук (44) се оказва с перфектните форми, според изследване на американски учени от университета в…

„Тайната вечеря на дяков Левски“ в Перущица

Театрално-музикален център Кърджали кани на представление по пиесата на Стефан Цанев "Тайната вечеря на дяков Левски" в читалището в Перущица.…

- РЕКЛАМА -