Александър Стуб: Новият президент на Финландия

Александър Стуб печели само с 98 663 гласа изборите

Венцислав Христов 310 

Александър Стуб – консервативен бивш премиер печели балотажа на президентските избори с 51,6% от гласовете срещу 48,4%, за опонента му Пекка Хаависто от Зелената партия.

Това са първите избори за държавен глава на Финландия след присъединяването на държавата към НАТО – и двамата претенденти от балотажа призоваваха за твърда политика спрямо Русия.

55-годишният Стуб посочи, че не вижда как може да се води нормална комуникация с Владимир Путин или с друг представител на руското политическо ръководство „в близо бъдеще“.

„Всички искаме да намерим път към мира, но на мен ми се струва, че в момента този път минава само през бойното поле“, казва Стуб след победата си.

Той ще поеме управлението на 1 март от предшественика си – Саули Ниинисто, един от най-опитните държавници и дипломати в Европа.

Президентът на Финландия отговаря за външната политика и политиката по сигурността на страната, той е и главнокомандващ на въоръжените сили.
Александър Стуб е баща на две деца, съпругата му Сюзан е англичанка и е юрист по професия.

 

Етикети:
Сподели
КОМЕНТИРАЙ

Последни

Два дни йога за дами в село Здравец

На 24.02(събота) от 8.30 ч. и от 17.30 ч. и на 25.02(неделя) от 8.30 ч. ще се проведе Йога практика

Търсят готвач за „Юговското ханче“

Ресторант “Юговско ханче”, на разклона за Лъки и Чепеларе по пътя Пловдив - Смолян, търси да назначи готвач. За информация:

Монография за с. Балкан махала и Лъки

Екип от учени родоповеди, членове на Асоциация "Онгъл", участва в подготовката за издаване на монографията на краеведа Петър Г. Петров

Тимът на Чепеларе в Shell Eco-Marathon

"Арексим инженериннг" за поредна година подкрепя Отборът на ПГ СГСТ Никола Вапцаров Чепеларе в Shell Eco Marathon . Амбициозната цел

Последни два старта на Радо Янков за сезона

Тази събота (24.02) и неделя (25.02) ще се проведат последните два за сезона в дисциплината паралелен гигантски слалом! Стискаме палци