„Ден денувам – кътища потайни…“ 152 г. Гоце Делчев

MyRodopi 1.6k 

Днес се навършват 152 г. от рождението на националния герой на България Гоце Делчев, който се чества като такъв и в Северна Македония.

Той е роден на 4 февруари 1872 година в Кукуш, днешен Килкис, Гърция.

Сато ученик в Солунската българска мъжка гимназия участва в таен революционен кръжок заедно с бъдещите си съратници Даме Груев, Гьорче Петров и Борис Сарафов.

Като учител започва усилено изграждане на революционната организация, като използва наличната образователна мрежа на Българската екзархия.

- РЕКЛАМА -

През 1902 г. участва в изработването на нова програма и устав на ВМОРО. Тя вече си поставя за  цел освобождението на Македония и Одринска Тракия и присъединяванетоим към майка България.

Гоце Делчев  се противопоставя на взетото в негово отсъствие решение от Солунския конгрес на ВМОРО за вдигане на въоръжено въстание през пролетта на 1903 г.

В началото на май същата година, на път за среща с ръководителите на Серски революционен окръг, в село Баница четата му е обкръжена от турски аскер. Там намира смъртта си и Гоце.

По време на Първата световна война костите на Гоце Делчев са пренесени от Михаил Чаков в България и до 1946 г. се пазят в София, в урна от Илинденската организация на българските бежанци.

След  деветосептемврийския преврат от 1944 г. България сменя политиката си по македонския въпрос и под натиска на СССР и Югославия предава костите на Гоце Делчев на Скопие. Там те са положени  в каменен саркофаг в църквата „Свети Спас“ в Скопие, където са и днес.

Етикети:
Сподели
КОМЕНТИРАЙ

Последни

Ромката Риана няма против мангана…

... в Брестовица. И на Барбадос водата същата.

Засаждане и грижи за мушкатото

Мушкатото е едно от най-популярните цъфтящи растения за лехите в градината и летния оазис на балкона у дома. И за…

Доброволче от Храбрино даде пример на чичовците

Благодаря на всички доброволци, включили се в почистването на речното корито около чешмичката в Храбрино. Поздравления за най-малкия и трудолюбив…

Манганът в Брестовица тече по националните телевизии

Сдружение "Живот за Брестовица" и кметство Брестовица призовават жителите на селото да излязат на площада тазисряда в 7 сутринта, когато…

Футболист на „Гигант“ извади рамо преди мача с Марково

Още проблеми се струпаха на главата на старши треньора на Гигант (Съединение) Манол Георгиев преди мача със Сокол (Марково) тази…

- РЕКЛАМА -