Гръцките скиори сами свалили лавината в Боровец

MyRodopi 1.4k 

Гръцките туристи са предизвикали лавината в Боровец, тъй като са карали извън пистите, на места с лавинна опасност, обявиха от Планинската спасителна служба (ПСС).

Загиналият скиор пък не е имал лавинен уред. Очевидец на падането на снежната маса обясни пред bTV, че групата се спуснала по най-навятата част на склона при „Маркуджик“ 3.

Жертвата е бил заедно с още двама души със сноуборд, които обаче успели да излязат от лавината, която е била с размери около 150 метра и близо 30 метра ширина.

Акцията по издирването на изчезналия скиор продължи 5 часа, като в нея участваха 25 планински спасители и 4 кучета.

Свидетел на драматичния инцидент става скиорът Стефан Христов, който е говорил с групата гръцки туристи и ги е предупредил, че мястото е много опасно.

„Първо се спуснаха верижно, с цел да се снимат. Бяха много близо един до друг, а това не се прави“, коментира той.

По думите му причината да загине скиора, а не сноубордистите не са ските, защото те се свалят по-лесно.

„Скиорът е бил на по-неподходящо място. Бордистите са били в ниската част на лавината и са били „изплюти“ от лавината“, посочи скиорът.

Лавинната опасност в района е в сила и днес. От Планинската спасителна служба (ПСС) предупредиха пред БНР да се избягват навятите северни, североизточни и източни склонове, напомнят туристите да тръгват подготвени за планината.

Етикети:
Източник: БНР
Сподели
КОМЕНТИРАЙ

Последни

Два дни йога за дами в село Здравец

На 24.02(събота) от 8.30 ч. и от 17.30 ч. и на 25.02(неделя) от 8.30 ч. ще се проведе Йога практика

Търсят готвач за „Юговското ханче“

Ресторант “Юговско ханче”, на разклона за Лъки и Чепеларе по пътя Пловдив - Смолян, търси да назначи готвач. За информация:

Монография за с. Балкан махала и Лъки

Екип от учени родоповеди, членове на Асоциация "Онгъл", участва в подготовката за издаване на монографията на краеведа Петър Г. Петров

Тимът на Чепеларе в Shell Eco-Marathon

"Арексим инженериннг" за поредна година подкрепя Отборът на ПГ СГСТ Никола Вапцаров Чепеларе в Shell Eco Marathon . Амбициозната цел

Последни два старта на Радо Янков за сезона

Тази събота (24.02) и неделя (25.02) ще се проведат последните два за сезона в дисциплината паралелен гигантски слалом! Стискаме палци