Хвърчат глави на зам.-министри, Радев пази главатарите

MyRodopi 3.6k  2 Коментара

Със заповед на министър-председателя Димитър Главчев са назначени още шестима зам.-министри, а са освободени други трима.

Казусът със злополучния ни черногорски посланик Стефан Димитров, назначен за външен министър и не вдигал телефона си повече от 24 часа на началника си Димитър Главчев обаче виси като ръждив пирон в стената на временния кабинет.

Президентът Румен Радев отказа да подпише указ за нов външен министър – Даниел Митов, Митов се трогна и сам си оттегли номинацията.

Обаче необаждащият се бай Стефан продължава да виси на стената на „Главчев“.

- РЕКЛАМА -

Виси толкова, че самият Главчев оферира на Радев да подпише указ той да е външен министър (не Румен, а Димитър, все пак).

Това пък на фараона от „Дондуков“ 2 се струва екзотична идея.

Иначе той не бил защитавал бай Стефан от Черна гора.

Но не го и освобождава.

Егати пирона черногорски!

Главният въпрос към служебния премиер Димитър Главчев обачи е КОЙ му подхвърли името на черногорския ни посланик Стефан Димитров за външен министър, след като същият – току-що назначен, и вече не вдига телефон на предложилия го.

Има и втори въпрос – дали пък бай Стефан Черногорски не вдига тела на назначилия го Румен Радев?

Всеки случай Главчев трябва да отговори на въпроса как избра посланика ни в Черна гора за външен министър, макар Бойко Василев по Панорама снощи да не му го зададе.

Външно министерство се управляваше от ГЕРБ по време на кабинета „Денков“. Единственият освободен зам.-министър в МвНР към момента е Ирена Димитрова, дипломат с над 20 годишен стаж, преминала е последователно през всички етапи на кариерно развитие с фокус политиката за сигурност и НАТО.

В периода 2021 г. – 2022 г. Ирена Димитрова е заместник-министър на външните работи, а до назначаването й за зам.-министър на 16 юни 2023 г. е посланик за специални поръчения по изграждането на устойчивост в МВнР.

Димитрова има два задгранични мандата – в Обединеното кралство и в Постоянната делегация към НАТО в Брюксел. 

Освобождаването на Ирена Димитрова е без мотиви. Назначаването на Стефан Димитров – също.

Иначе новата порция заместник-министри започва от здравеопазването.

Там са назначени Бойко Пенков и Добромира Карева.

Бойко Пенков притежава дългогодишен управленски и административен опит в сферата на здравеопазването. Заемал е поста заместник-министър на здравеопазването четири пъти. Д-р Пенков е бил директор на Националната здравноосигурителна каса, медицински директор на Университетската болница по белодробни болести и управител на УМБАЛ „Софиямед“.

Добромира Карева е икономист по образование. Има богат мениджърски опит в сферата на производството и търговията с лекарствени продукти. През последните две години се занимава с консултантска дейност по органична и неорганична фармацевтична химия.

За заместник-министър на културата е назначен Илко Ганев.

Има докторска степен по театрознание към Института за изследване на изкуствата при БАН. Работил е в Съюза на артистите в България в проекти, свързани с театъра, киното, цирка, инициативи в областта на социалната политика, благотворителни каузи, както и творчески дейности за интеграция на деца и младежи с увреждания. През 2023 г. в Министерството на културата участва в актуализирането на нормативната уредба в областта на сценичните изкуства и на нормативната уредба на Национален фонд „Култура“ и Национален филмов център.

Павлин Петров е назначен за заместник-министър на туризма.

До момента е бил съпредседател на Българската асоциация на заведенията. Има дългогодишен опит в частния сектор. Магистър е по икономика и туризъм в Стопанската академия „Димитър А. Ценов“ – Свищов.

На длъжността заместник-министър на околната среда и водите е назначен Виктор Атанасов.

През последните години е управител на частна компания. Работил е в Министерството на финансите. Магистър е по маркетинг и мениджмънт, завършил е Университета за национално и световно стопанство.  Притежава и диплома от City University of Seattle.

Георги Самандов притежава магистърска степен по електроенергетика и електрообзавеждане от Техническия университет в София. През декември 2013 г. става директор „Енергийни пазари“ в компания от сектор енергетика. Преди това е бил търговски представител и инженер-енергетик също в компании от системата. През 2021 г. е назначен за служебен заместник-министър на енергетиката. 

Със заповед на премиера Главчев са освободени двама заместник-министри – Гинка Машова от Министерството на труда и социалната политика и Мариета Георгиева от Министерството на образованието и науката.

Етикети:
Сподели
2 Коментара

Последни

Домашни бонбони Рафаело

Възпроизвеждат точно вкуса на познатата марка. Нежни, деликатни... С малко продукти и набързо! Продукти: 400 мл кондензирано мляко 200 грама…

Случва се…

Интересно влиза ли в застраховката, застрахователно събитие с щета в резултат от  среща със слон?!?

Из записки от българската Промяна…

Кирил Петков: Значи отиваш при Корнелия и и казваш, че колите, пътищата са твои, тя там… Ние знаем. Асен Василев:…

Маратон на четенето за 24 май в община „Родопи“

С масови, цветни и пъстри шествия, концерти , инициатива под надслов „Вземи книга, остави книга“ и поднасяне на цветя община…

Само 2% от учителите дават свобода на избор

Едва 2% от българските учители уверено дават избори на учениците си в класната стая и възможност да управляват собственото си…

- РЕКЛАМА -