История на лотарията

Венцислав Христов 967 

Лотария е форма на хазарт което включва изтегляне на произволни числа за награда. Английската дума лотария произлиза от холандското съществително „lot“, което означава „съдба“. Някои правителства обявяват извън закона лотарии, докато други го одобряват до степента на организиране на национална или държавна лотария.

Обичайно е намиране някаква степен на регулиране на лотарията от правителствата. Най-често срещаната наредба е забраната за продажба на непълнолетни, а продавачите трябва да имат лиценз за продажба на лотарийни билети.

Въпреки че лотариите са били често срещани в Съединени щати и някои други страни през 19 век, в началото на 20 век, повечето форми на хазарт, включително лотарии и лотарии, са били незаконни в САЩ и по-голямата част от Европа, както и в много други страни.

Това остава така, чак до Втората световна война. През 60-те години, казина и лотариите започнаха да се появяват отново по целия свят като средство за правителствата да събират приходи, без да вдигат данъци. Лотариите се предлагат в много формати.

- РЕКЛАМА -

Например, наградата може да бъде фиксирана сума в брой или стоки. В този формат съществува риск за организатора, ако не се продават достатъчно билети. По-често наградният фонд ще бъде фиксиран процент от приходите.

Популярна форма за това е тегленето „50–50“, при което организаторите обещават, че наградата ще бъде 50% от приходите. Много от последните лотарии позволяват на купувачите да избират номерата на лотарийния билет, което води до възможността за множество печеливши.

Класическа история
Първите регистрирани признаци на лотария са кено фишове от китайците Династия Хан между 205 и 187 г. пр. н. е. Смята се, че тези лотарии са помогнали за финансирането на големи държавни проекти като Великата китайска стена. От китайската „Книгата на песните“ (2-ро хилядолетие пр. Н. Е.) идва препратка към хазартна игра като „рисуване на дърво“, което в контекста изглежда описва тегленето на жребий.Първите известни европейски лотарии са били проведени по време на Римската империя, главно като забавление на вечерята.

Всеки гост е получавал билет, а наградите често се състоят от изискани предмети като съдове за хранене. Всеки притежател на билет е бил сигурен, че ще спечели нещо. Този вид лотария обаче, не  и бил нищо повече от раздаването на подаръци от богати благородници по време на сатурналските гуляи. Най-ранните записи за лотария, предлагаща билети за продажба, е лотарията, организирана от римския император Август Цезар. Средствата са били за ремонт на град Рим, а на победителите са били раздадени награди под формата на артикули с различнаа стойност.

Средновековна история
Първите регистрирани лотарии, предлагащи билети за продажба с награди под формата на пари, са били проведени в малки държави през 15 век. Различни градове провеждат публични лотарии, за да събират пари за градски укрепления и да помагат на бедните. Градските записи на Гент, Утрехт, и Брюж показват, че лотариите може да са дори по-стари.

Запис от 9 май 1445 г. в L’Ecluse се отнася до набиране на средства за изграждане на стени и градски укрепления, с лотария от 4 304 билета и обща награда от 1737 флорина (на стойност около 170 000 щатски долара през 2020 г.).  През 17 век в Холандия е било съвсем обичайно да се организират лотарии, за да се събират пари за бедните или с цел набиране на средства за широк кръг обществени употреби. Лотариите се оказват много популярни и приветствани като безболезнена форма на данъчно облагане, напр. холандската държавна собственост Staatsloterij е най-старата работеща лотария.

Първата записана италианска лотария се е провела на 9 януари 1449 г. в Милано и е организирана от Златна Амброзианска република за финансиране на войната срещу Република Венеция. В Генуа, лотото става много популярно.

Хора залагали за името на членове на Великия съвет, които бяха нарисувани случайно – пет от деветдесет кандидати на всеки шест месеца. Този вид хазарт е бил наречен Лото или Семенаю. Когато хората са искали да залагат по-често от два пъти годишно, те започвали да заменят имената на кандидатите с числа и се родило модерното Лото, т.е.  както съвременните легални лотарии, така и нелегалните.

Следва…

Етикети:
Сподели
КОМЕНТИРАЙ

Последни

Ромката Риана няма против мангана…

... в Брестовица. И на Барбадос водата същата.

Засаждане и грижи за мушкатото

Мушкатото е едно от най-популярните цъфтящи растения за лехите в градината и летния оазис на балкона у дома. И за…

Доброволче от Храбрино даде пример на чичовците

Благодаря на всички доброволци, включили се в почистването на речното корито около чешмичката в Храбрино. Поздравления за най-малкия и трудолюбив…

Манганът в Брестовица тече по националните телевизии

Сдружение "Живот за Брестовица" и кметство Брестовица призовават жителите на селото да излязат на площада тазисряда в 7 сутринта, когато…

Футболист на „Гигант“ извади рамо преди мача с Марково

Още проблеми се струпаха на главата на старши треньора на Гигант (Съединение) Манол Георгиев преди мача със Сокол (Марково) тази…

- РЕКЛАМА -