Кампания за дивите животни в Родопите

MyRodopi 1.3k 

В сърцето на българските планини не от днес се разразява тиха криза – следите на някога свободнотичащите еблематични диви животни изчезват. Бавно, но сигурно.

Бързо развиващата се инфраструктура и туристическия бранш в България застрашават естествените хабитати на уникалната флора и фауна на Родопите, като някои от видовете в българските планини са вече част от Червената книга.

Представители на животинския свят като зубъра, дивите коне, мечките и дивите кози са пример за това как само в рамките на сто години животинските видове могат да бъдат доведени до ръба на изчезването.

Частна компания за минерална вода е в основата на кампанията „Следи от изчезване“, като отново отправя сърдечен призив за подкрепа в усилията за опазване на местообитанията на някои от най-застрашените животински видове в нашата страна. Кампанията, която ще се проведе през май и юни тази година, цели да привлече вниманието на обществеността към проблема с изчезващите диви животни в страната и да насърчи хората в България да спомогнат за запазването на местообитанията на застрашените видове.

- РЕКЛАМА -

Централен елемент на кампанията е завладяваща пътуваща изложба, представяща реалистични отливки на отпечатъци от стъпки на застрашени животни, старателно изработени от био материали и пресъздаващи напълно естествените им местообитания. Изображенията със стъпки на някои от най-емблематичните застрашени видове ще обиколят градовете София, Пловдив, Бургас и Велинград, за да отразят гласовете на застрашените видове в душата на родните планини.

Отвъд изложбата, специален уебсайт ще служи като безценен ресурс за хората, които искат да допринесат за усилията за опазване на местообитанията, давайки възможност на всеки да играе роля в опазването на тези ценни екосистеми и да разбере как може да запази следите от наследството на дивата природа.

Места на провеждане на изложбата:

София: Галерия „Слон“ на ул. „Уилям Гладстон“ 12 | 7 май – 11 май 2024 г.

Пловдив: „Етерна“ – „Княз Александър I“ 26 | 14 май – 18 май 2024 г.

Бургас:  Културен център „Морско казино“ |  21 май – 29 май 2024 г.

Велинград: площад „Николай Гяуров“ | 1 юни – 7 юни 2024 г.

След приключването на пътуващата изложба, стъпките на животните ще намерят постоянен дом в Природонаучния музей в Пловдив, за да могат бъдещите поколения да продължат да се възхищават на следите на тези величествени същества.

Етикети:
Сподели
КОМЕНТИРАЙ

Последни

Дакота Джонсън – детето-чудо на киното

Дакота Мауи Джонсън е родена на 4 октомври 1989 в Остин, Тексас, САЩ. Майка ѝ е Мелани Грифит – носителка…

Ветераните на Ботев и Локо в благотворителен мач

Организационен комитет, в състав: Павел Михайлов- кмет на Община „Родопи“, Десислава Терзиева- кмет на с. Марково и клубовете на ветераните…

Пилешки бутчета от Христо – последен, ТОП вариант!

Продукти: Пилешки бутчета - долни. Подправки: чубрица, лют червен пипер, черен пипер, кимион, майонеза, бира, соев сос, чесън /пресен или…

Училището в Ягодово чества 24 май с „Галерия на открито“

С "Галерия на открито" и два спектакъла, ученици и преподаватели от основно училище ,Неофит Рилски" в Ягодово, отбелязаха 24 май - Денят…

Продава се стара къща 70м2 с двор 490м2 в Устина

код 62297. Панорамен ъглов парцел 400м2 със стара къща 70м2. Намира се в центъра, до училище на лесно място. Първия…

- РЕКЛАМА -