Катин 5 март 1940 г.: НКВД избива над 22 000 поляци

13 години по-късно на 5 март 1953 г. умира главният организатор на това кърваво избиване Сталин

Докладната записка от Берия до Сталин за разстрела на пленените поляци

Катинското клане (на полски: Zbrodnia katyńska; на руски: Катынский расстрел) е съветско военно престъпление – масово убийство на близо 22 хил. поляци (офицери и интелектуалци) по време на съветската инвазия в Полша през Втората световна война[1], извършено от служители на съветското НКВД.

Жертвите са взети като военнопленници, след като Съветският съюз нахлува в Полша през септември 1939 г. Разстрелите са извършени главно в гората край с. Катин (Katyń) (на 18 км западно от Смоленск, Русия) и в щабквартирата на НКВД в град Калинин, Русия. В с. Гньоздово е изграден полски военен мемориал, посветен на жертвите от разстрелите. В провеждането на операцията са ангажирани над 120 служители от НКВД, начело с Василий Блохин, главен комендант на НКВД.

В клането загиват много полски войници, офицери, представители на интелигенцията, едри собственици – „цветът“ на полската нация. Сред жертвите са общо 16 генерали, 1 адмирал, 24 полковници, 79 подполковници, 258 майори, 654 капитани, 3420 подофицери, 7 армейски свещеници, 3 едри земевладелци, 1 принц, 43 служители, 85 редници, 131 бежанци; 20 университетски професори, 300 медици, няколко хиляди адвокати, инженери и учители; повече от 100 писатели и журналисти и над 200 пилоти.

Ликвидиран е повече от половината полски офицерски състав. Около 6 хил. души са разстреляни собственоръчно от Василий Блохин*, комендант на главната квартира на НКВД в Лубянка, Москва.

- РЕКЛАМА -
Палачът на Сталин

* Василий Михайлович Блохин (7 януари 1895 – 3 февруари 1955) е съветски генерал от сигурността при управлението на Йосиф Сталин. Собственоръчно разстрелва десетки хиляди жертви на режима.

По времето на СССР дейността му се крие от обществеността. Считан е за най-плодовития палач в историята.

Хладнокръвният палач изпълнява задължението си с умение и размах. Винаги носи със себе си куфар с германски пистолети „Валтер“, защото руските нагани бързо прегряват. Докато 2 помощници държат завързаната жертва, облеченият с касапска кожена престилка и дълги над лактите ръкавици Блохин я застрелва в тила (той винаги внимава да не си изцапа униформата). Рекордът му е 300 разстрела за 10 часа.

Като опитен палач, по време на сталинските чистки през 1930-те години му е поверено разстрелването на видните осъдени лица, като например маршал Михаил Тухачевски, Йона Якир, Йероним Уборович, Николай Ежов. Блохин и екипът му работят без почивка по 10 часа всяка нощ, като Блохин екзекутира средно по 1 затворник на всеки 3 минути.

В края на нощта дава водка на служителите. По нареждане на Сталин от април 1940 г. Блохин е носител на орден „Червено знаме“ и получава ежемесечно премия към заплатата си заради неговото усърдие при организацията и изпълнението на специални задачи. Разстрелите на Блохин остават най-организираното и най-продължителното масово убийство от един човек в историята, заради което той е обявен за най-плодовития палач през 2010 г. и е вписан в книгата на световните рекорди на Гинес.

На 2 април 1953 г. Блохин е уволнен от МГБ по здравословни причини. На 23 ноември 1954 г. е лишен от званието генерал-майор по време на десталинизацията, защото се е дискредитирал по време на работата си в органите и е недостоен за званието. Той се пропива и умира на 3 февруари 1955 г., като за официална причина за смъртта е обявено самоубийство.

Погребан е в престижното московско Новодевическо гробище, недалеч от гробовете на Гогол, Чехов, Маяковски и други светила на руската култура. Наблизо е погребан през 1941 г. прахът на втория по резултатност палач на НКВД Петър Магго, който е разстрелял около 10 000 души.

по материали в Уикипедия

Етикети:
Сподели
7 Коментара

Последни

Касата на Кабелната в Марково не работи

На 29.04.2024 (петък) касата на кабелната ТВ в Марково няма да работи .

Колектори I и III в Марково готови до ноември

Изграждането на главните колектори I и III на канализацията в Марково върви по график, констатира днес кметицата Десислава Терзиева в…

Куче акита нахапа мъж в Белащица

Куче от породата акита е нахапало човек в Белащица, алармира в мрежата Теодор Читаков. Според него кучето е домашно, но…

Екскурзовод благодари на община Лъки

Ивайло Мирчев, екскурзовод, благодари сърдечно за перфектното обслужване, което е получил в община Лъки. Ето поста му в социалната мрежа:…

Лъки два дни с прекъсвания на тока

Общинска администрация- Лъки уведомява, че на 29.04.2024г. /понеделник/ и 30.04.2024 г. /вторник/ поради профилактични ремонтни дейности по електросъоръжения ще бъде…

- РЕКЛАМА -