Кмет печели дело срещу КЕВР за скъпата вода

MyRodopi 1.9k 

Кметът на Смолян Николай Mелемов спечели обжалваното от него решение на КЕВР от 30 декември 2022 г., с което цената на водата в Смолянско поскъпна до 4,62 лв. за кубик от началото на януари.

Според него изложените от ВиК – Смолян мотиви за увеличение на водата са бланкетно изложени, без да става ясно какво точно налага драстичното поскъпване.

Аз съм доволен, защото защитих интереса на живеещите в Смолян,  но това не е крайна победа, коментира Мелемов по БНР.

С посоченото решение съдът изцяло приема застъпената теза на кмета и връща преписката на КЕВР за ново произнасяне при спазване на задължителните указания по тълкуване и прилагане на закона.

- РЕКЛАМА -

В решението на съда се посочва, че от страна на КЕВР са допуснати съществени нарушения на административно-производствените правила, които го опорочават и следва да се отмени.

С отмененото решение се оказва, че увеличението на цената на водата е незаконосъобразно и в случай, че решението влезе в сила, то ВиК – Смолян следва да върне надвзетите суми на гражданите.

Според Нколай Мелемов не е логично Смолян да плаща  толкова висока цена при условие, че  60% от водата е гравитачна и районът е воден.

Чака се решение на КЕВР, уточни Мелемов. По думите му то трябва да е справедливо за живеещите в региона. Кметът посочи, че според  решението на съда сумите на абонатите ще бъдат приспаднати от новите сметки.

Начин има, въпросът е да има желание, коментира още Мелемов

През декември 2023 последва ново увеличение на водата от 01.01.2024г., което решение отново е обжалвано пред Административен съд-София град от страна на Николай Мелемов, за което предстои насрочване на съдебно заседание.

Етикети:
Сподели
КОМЕНТИРАЙ

Последни

Пиян от Куклен уби приятел по чашка в спор за шише

49-годишният Мариян Паскалев застава пред Окръжен съд Пловдив днес за убийство с особена жестокост на свой приятел по чашка и…

Мъж от Ягодово запали 8 фирмени коли

Мъж от Ягодово, запалил 8 автомобила, от които 7 фирмени, застава пред Окръжен съд Пловдив днес. Срещу подсъдимия Г. Ш.…

Търсят изход от кризата с кадри в туризма

В петък министър Евтим Милошев призова парламента да  гласува промяна в Закона за чужденците в Република България. Браншът даде светкавично…

10-те най-нездравословни мазни храни

През последните няколко десетилетия познанията ни за мазнините в храните се промениха. През 90-те години на миналия век смятахме, че…

Пухкав кекс със сладко и кисело мляко

НЕОБХОДИМИ ПРОДУКТИ яйца - 1 бр. захар - 1 ч.ч. олио - 3/4 ч.ч. кисело мляко - 1 ч.ч. сода бикарбонат - 1 ч.л. брашно -…

- РЕКЛАМА -