Леа Седу е френска актриса…

MyRodopi 1.3k 

… родена през 1985 в Париж в семейството на бизнесмена Анри Седу и филантропа Валери Шлумбергер. Родителите ѝ са от немско-елзаски протестантски произход.

Дядо ѝ, Жером Седу, е известен френски актьор и съпредседател на френската филмова компания Pathé.

Майка ѝ, бивша актриса, се ангажира с насърчаване дейността на творци от африкански произход. Леа дори е била модел за тяхната бижутерийна линия Jokko.

През 2009 г. получава роля във филма на Куентин Тарантино „Гадни копелета“.

- РЕКЛАМА -

През същата година е номинирана за Сезар за ролята на Жуни в „La Belle Personne“, осъвременена адаптация на историческия роман на мадам дьо Лафайет „Принцеса дьо Клев“.

През 2010 г. играе Изабел дьо Ангулем, френската любовница на английския крал Джон в „Робин Худ“ на режисьора Ридли Скот.

През 2011 г. получава малката роля на антикварката в романтичния филм с елементи на фентъзи „Полунощ в Париж“ на Уди Алън.

През 2012 г. получава вече главната роля на придворния четец на кралицата във френската историческа картина, посветена на първите дни от революцията „Сбогом, моя кралице“ на режисьора Беноа Жако.

През 2014 г. се снима в главната роля във филма на Кристофър Гън „Красавицата и звяра“.

Ролята на Ема в „Синьо е най-топлият цвят“ (2013 г.) на режисьора Абделлатиф Кешиш ѝ носи най-много номинации и награди.

Етикети:
Сподели
КОМЕНТИРАЙ

Последни

„Родопи“ се побратими с Барчелона Поцо ди Гото

Заместник-кметът на община „Родопи“ Емилия Иванова подписа споразумение за сътрудничество с кмета на италианската община Барчелона Поцо ди Гото адв.…

Снежнобял елен в Белица

Рядко срещан снежнобял елен-лопатар беше заснет край Белица от инж. Цветомир Цолов. Снимки и видео на албиноса е направил фотографът,…

Ретро влак по теснолинейката и през август

След успешно стартиралите съботно-неделни атракционни влакове по теснолинейката през юли, композицията с ретро вагоните ще се движи в Пиринския край…

Илинденски събор в Руен

Традиционният Илинденски събор в село Руен бе открит от кмета на селото Здравко Куманов в присъствието на кмета на община…

Вижте как събират пари за вода на Върховръх

Вилна зона Върховръх - който не плати, остава без вода

- РЕКЛАМА -