Млада специализантка реши тежък случай

MyRodopi 1.5k 

Млада специализантка в Отделението по Ендокринология в „УМБАЛ-Пловдив“ с ръководител д-р Станимира Станчева получи грамота на практическа среща в Банско.

Д-р София Константиниду участва в сесия „Най-добър клиничен случай“, представени от млади лекари, които в момента специализират, и нейната презентация е оценена.

Споделих с тях как в Спешно приемно отделение на болницата е докаран пациент на 56 години от Пловдивска област в силно влошено състояние и множество оплаквания – сърцебиене, много ниско кръвно, често и обилно уриниране, силна жажда. До този момент не е имал заболявания и не провежда медикаментозна терапия. Първоначално е настанен за лечение в Отделението по Кардиология, но се влошава и е преместен в ОАИЛ, където е лекуван 10 дни. При проведена консултация с ендокринолог се установява, че е с новооткрит диабет тип 2 с екстремно висока кръвната му захар от 78 ммол/л. Мъжът твърди, че никога до сега не е консултиран с лекар по този повод, разказа специализантката.

Назначих терапия и го поканих след месец за проследяване на състоянието. Когато дойде, с огромна радост установих, че всички кръвни показатели вече са в норма, а той се чувства добре, каза д-р Константиниду.

- РЕКЛАМА -

Тя обясни, че на този етап пациентът е запознат със заболяването си, ще бъде обучен как да приема терапията си, как да се храни и каква физическа активност е задължителна за него.

Случаят е изключително рядък, в отделението досега не е постъпвал болен с кръвна захар 78, имало е с 30-40, но толкова висока – никога, коментира завеждащата. Д-р Константиниду, която специализира при нас от година, е проявила висок професионализъм, като е назначила най-подходящото лечение, което в кратки срокове е дало отличен терапевтичен ефект.

Според началника на отделението в Ендокринология всеки болен се лекува индивидуално според неговото състояние, придружаващи заболявания, възраст и т.н.

Оставаме отворени за консултация на всички, които имат някакви проблеми или притеснения. Призоваваме всички поне двукратно годишно да проверяват кр. си захар, а за диабетиците това трябва да бъде част от ежедневната им рутина, каза д-р Станчева.

Етикети:
Сподели
КОМЕНТИРАЙ

Последни

Аманда Холдън е „Дупе на годината“

Актрисата и телевизионна водеща Аманда Холдън е носителка на британската награда „Дупе на годината“ за 2019, като изпревари водещите Холи…

Изабела Роселини – актрисата писател

Изабела Роселини /1952/ е дъщеря на голямата шведска актриса Ингрид Бергман и на италианския кинорежисьор Роберно Роселини. През 1976 г.…

Дакота Джонсън – детето-чудо на киното

Дакота Мауи Джонсън е родена на 4 октомври 1989 в Остин, Тексас, САЩ. Майка ѝ е Мелани Грифит – носителка…

Ветераните на Ботев и Локо в благотворителен мач

Организационен комитет, в състав: Павел Михайлов- кмет на Община „Родопи“, Десислава Терзиева- кмет на с. Марково и клубовете на ветераните…

Пилешки бутчета от Христо – последен, ТОП вариант!

Продукти: Пилешки бутчета - долни. Подправки: чубрица, лют червен пипер, черен пипер, кимион, майонеза, бира, соев сос, чесън /пресен или…

- РЕКЛАМА -