Крупна измама с минерална вода: foodwatch съди Nestlé

"Минералната" вода от известни марки като Vittel, Perrier и Cristaline не е точно минерална...

Минералната вода от известни марки като Vittel, Perrier и Cristaline на Nestlé и Sources Alma не отговаря на  изискванията

Когато водата идва чиста и от подземни източници, може да се нарече „натурална минерална вода“.

Производителите я продават на цена в пъти по-висока от обикновената чешмяна вода.

Но френски журналисти наскоро разкриха, че водата от известни марки като Vittel, Perrier и Cristaline изобщо не отговаря на тези изисквания.

- РЕКЛАМА -

Производителите Nestlé Waters и Sources Alma са дезинфекцирали замърсената минерална вода, използвайки незаконни методи, като UV или въглеродни филтри.

Чешмяната вода също е била бутилирана като минерална вода.

foodwatch France сега съди Nestlé Waters и Sources Alma.

Френски журналисти разкриха случая в края на януари.

Nestlé призна, че е използвала забранените методи за минерални води, но след това ги е прекратила. Целта беше да се гарантира безопасността на храните.

Очевидно изворите са били замърсени с микроби. Съгласно съответната директива на ЕС натуралната минерална вода трябва да отговаря на определени критерии:

Да е с оригинална чистота и да идва от подземни водни запаси, които са защитени от замърсяване. Само няколко процеса на пречистване са разрешени при производството и преработката на натурална минерална вода – тези, използвани от Nestlé Waters и Sources Alma, не са сред тях.

Френските власти знаеха за това: Твърди се, че френските власти са били информирани от Nestlé за забранените практики още през 2021 г.

Изглежда обаче, че френското правителство не е информирало Европейската комисия или държавите-членки за несъответствието на продуктите, предлагани на пазара от Nestlé Waters и Sources Alma.

За да изясни ролята на френската държава в случая, foodwatch France писа до еврокомисаря по здравеопазването и безопасността на храните Стела Кириакидес с молба за мнение.

Едно нещо е ясно: Европейската комисия трябва да гарантира, че повече няма да се случват подобни измами!

Източник foodwatch

Етикети:
Сподели
2 Коментара

Последни

Пустите копейки станали московци

Пустите копейки на "Възраждане", БСП и ИТН внасяли вот на недоверие към служебния кабинет. Най-добре да го внесат в Конституционния…

4 г. не можеше, а за 4 ч. може! Водата в Брестовица!

4 години кметът на община "Родопи" Павел Михайлов не можеше да оправи с държавата проблема с мангановата вода в Брестовица,…

Над 1,8 млн. туристи от началото на зимния сезон

Отбелязваме ръст от 29% на туристи от Турция За периода 1 декември 2023 г. – 25 март 2024 г., регистрациите…

Кели Брук с перфектните форми на ХХI в.

Британският модел и актриса Кели Брук (44) се оказва с перфектните форми, според изследване на американски учени от университета в…

„Тайната вечеря на дяков Левски“ в Перущица

Театрално-музикален център Кърджали кани на представление по пиесата на Стефан Цанев "Тайната вечеря на дяков Левски" в читалището в Перущица.…

- РЕКЛАМА -