Нагло от Yettel: Вдига цените без договаряне

MyRodopi 4.4k  1 Коментар

Йетел България“ ще индексира месечните абонаменти спрямо официално обявения от Националния статистически институт средногодишен Индекс на потребителските цени за 2023 г., който е в размер на 9.5%, се казва в съобщение на сайта на компанията.

 

Индексацията ще бъде отразена във фактурите, издавани от 5 февруари 2024 г. Цените на останалите услуги, ползвани от потребителите, като интернет, телевизия, домашен телефон, планове за хора с увреждания, лизингови вноски, остават същите. Няма да се индексират и договори за мобилни услуги за частни клиенти, сключени след 05.11.2023 г.

 

- РЕКЛАМА -

Миналата седмица и другите два мобилни оператора в България – А1 и „Виваком“, също заявиха такова намерение. Абонатите на „Виваком“ ще плащат с 4.5% повече, отколкото миналата година, а в А1 още обмислят какъв ще е процентът на поскъпване.

 

Индексация на месечните абонаменти такси е предвидена в договорите и Общите условия. През 2023 г. отново имаше отново повишение пак през февруари.

 

Омбудсманът Диана Ковачева определи действията на телекомите като абсолютно възмутителни.
Напомни, че държавата през миналата година е намалила наполовина таксите на мобилните оператори, и затова е учудена, че сега се стига дотук. През март миналата година служебният кабинет намали с 40% еднократните такси за честоти, които ще платят телекомите, в опит да ги накара да инвестират повече пари в 5G мрежите си.

 

Телекомите предприемат индексиране на цените си с инфлацията за трета година поред без държавните институции да се намесват.

 

Покрай миналогодишното увеличение беше поставен въпросът, че е дискриминационно потребителят да не може да се откаже от договора си, ако смята, че поскъпването е непосилно за него.

 

В писмо до омбудсмана преди година и потребителската комисия изказа становище, че клаузите за индексация не може да се квалифицират като неравноправни, защото инфлацията е извън контрола на мобилните оператори, а след като залегнали в договора, не е едностранна промяна. Също така и защото потребителите имали право да се запознаят предварително с клаузите.

Етикети:
Сподели
1 Коментар

Последни

Куче акита нахапа мъж в Белащица

Куче от породата акита е нахапало човек в Белащица, алармира в мрежата Теодор Читаков. Според него кучето е домашно, но…

Екскурзовод благодари на община Лъки

Ивайло Мирчев, екскурзовод, благодари сърдечно за перфектното обслужване, което е получил в община Лъки. Ето поста му в социалната мрежа:…

Лъки два дни с прекъсвания на тока

Общинска администрация- Лъки уведомява, че на 29.04.2024г. /понеделник/ и 30.04.2024 г. /вторник/ поради профилактични ремонтни дейности по електросъоръжения ще бъде…

Агнешка чорба за Великден

НЕОБХОДИМИ ПРОДУКТИ агнешки дреболии - 500 г дроб и чревца пресен лук - 3 стръка моркови - 1 бр. олио - 3 - 4…

Започват проверки на храните преди Великден

Агенцията по храните тръгва на проверки преди великденските празници. Инспекторите ще следят за качеството на всичко това, което бихме сложили…

- РЕКЛАМА -