Петиция срещу телета в клетки

MyRodopi 2k 

С петицията, събрала над 1000 подписа в първите 12 часа от пускането си, организаторите от „Невидими животни“ отправят политическа заявка към народните представители и министъра на земеделието и храните с искане за промяна в нормативната уредба за забрана на отглеждането на телета в клетки.

От 13 март стартира набирането на подписи за законодателни изменения, целящи прекратяване на отглеждането на новородени телета в клетки в България и преминаване към групово отглеждане в индустриалното животновъдство.

В рамките на кампанията „Клетките са кошмар” по инициатива на гражданската организация „Невидими животни” всеки български гражданин ще има възможността да се подпише на сайта www.bezkletki.bg в подкрепа на забраната на клетките за телета и на по-хуманната за новородените животни и, според организаторите, не по-малко икономически рентабилна алтернатива.

На първия ден от петицията се подписаха над хиляда души. В България има над 100 000 теленца, чийто живот може да се промени към по-добро, споделят още те.

- РЕКЛАМА -

Практиката, разпространена преди всичко в индустриалните ферми за млекодобив у нас, се отличава с изключителна жестокост. Новородените телета се захвърлят и затварят в малка клетка, едва надхвърляща собствените им размери, почти веднага след раждането. Така прекарват още първите часове на живота си в самота и изолация, лишени от възможност за контакт с майките си или с други телета, а също и от възможността да се движат. Стандартната клетка е дълга 1,1 пъти колкото дължината на телето и широка колкото е височината му, съгласно Директива 2008/119/ЕО.

„В клетката новороденото теле плаче с дни наред за майка си. То е социално животно, но няма почти никакъв контакт с други телета. Няма кой да го успокои, да го накара да се почувства в безопасност, да го стопли през нощта и през зимата”, обяснява Елиа Тилева от „Невидими животни”.

Преминаването към групово отглеждане на телета би било в унисон с препоръките на компетентния научен орган на ЕС (ЕОБХ), според които следва тази практика да се прекрати законово и телетата да се отглеждат заедно, на малки групи и с повече пространство. То е и съобразено с желанията на българите – според последното социологическо проучване на МаркетЛинкс 82% от сънародниците ни вярват, че телетата и другите животни, използвани в хранително вкусовата индустрия, имат правото да живеят извън клетки и в естествена или близо до естествената среда. За повече от половината български граждани е важно политикът, за когото гласуват, да споделя тази позиция.

“Българското общество е категорично против жестокостта към животни, особено когато тя е напълно излишна”, коментира Стефан Димитров от „Невидими животни”. “И това потвърждават последователно и красноречиво не само данните от социологическите проучвания. Съвсем наскоро в две общоевропейски петиции за животните поред, които успешно влязоха в дневния ред на Европейската комисия, България беше на челните места от всички страни в Европа по подписи спрямо населението. Време е законодателят у нас да започне да действа в унисон с ценностите на нас, избирателите”, допълва още Стефан.

Петицията призовава:

„Необходима е решителна и еднозначна законодателна намеса за забрана на клетките за телета в полза на груповото отглеждане. Както мнозинството български граждани, ние, долуподписаните, вярваме, че една прогресивна България проявява любов, грижа и разбиране към хора и животни. Тук става дума не за тясно партиен или идеологически избор, а за ценностен и цивилизационен такъв. Нашата страна може да бъде за пример за другите европейски държави със своето законодателство по една надпартийна тема, която е в унисон с ценностната система и етиката на българския гражданин, нежелаещ производството на храна в нашата родина да наподобява индустриализирана поточна линия, третираща новородени телета – още бебета – като затворници, и нямаща нищо общо с естественото и природното. Нашите очаквания и отговорността тази неизвинима и недостойна за България практика да бъде прекратена, са изцяло и само върху Вас.”

С пълния ѝ текст можете да се запознаете и да го подкрепите тук.

Петиция:

https://bezkletki.bg

Етикети:
Сподели
КОМЕНТИРАЙ

Последни

Пустите копейки станали московци

Пустите копейки на "Възраждане", БСП и ИТН внасяли вот на недоверие към служебния кабинет. Най-добре да го внесат в Конституционния…

4 г. не можеше, а за 4 ч. може! Водата в Брестовица!

4 години кметът на община "Родопи" Павел Михайлов не можеше да оправи с държавата проблема с мангановата вода в Брестовица,…

Над 1,8 млн. туристи от началото на зимния сезон

Отбелязваме ръст от 29% на туристи от Турция За периода 1 декември 2023 г. – 25 март 2024 г., регистрациите…

Кели Брук с перфектните форми на ХХI в.

Британският модел и актриса Кели Брук (44) се оказва с перфектните форми, според изследване на американски учени от университета в…

„Тайната вечеря на дяков Левски“ в Перущица

Театрално-музикален център Кърджали кани на представление по пиесата на Стефан Цанев "Тайната вечеря на дяков Левски" в читалището в Перущица.…

- РЕКЛАМА -